За да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция "Български документи за самоличност" за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, МВР в спешен порядък ще изготви нова бланка, съобщи пресцентъра на министерството. Тя ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове, които работят от днес.

От полунощ на входовете и изходите на областните градове са КПП, през които се допуска влизането и излизането само при възникнала неотложна необходимост - полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес.

Тя ще може да се изтегли от сайта на МВР, а при нужда полицаите ще раздават формуляра за попълване на място. Междувременно във Велико Търново главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов каза, подчерта, че няма нужда да се сменят адресните регистрации по настоящ адрес.

"Постоянният, настоящият и адреса по месторабота ще бъдат посочени в тези декларации и ще се направи всичко възможно те да стигнат до всеки български гражданин", увери Иванов. Той обясни още, че служителите по КПП-тата ще вземат отношение по всеки възникнал казус.

Мерките са нови, нито гражданите, нито полицията до момента ги е изпълнявала, така че е възможно да има случаи, които ще се прецизират на място, поясни Иванов. За включването на армията в контрола по изпълнение на мерките главният секретар разясни, че това ще става при необходимост и единствено в помощ като ресурс, а не с рестриктивна цел.

Дневник