Жертвите на коронавируса, известен като COVID-19, в Италия скочиха с шокиращите 793 души за 24 часа по последните данни от Службата за гражданска защита на страната. Вчера починалите бяха над 600.

След дни на постоянно нарастващи "рекорди" в смъртността и броя на заразените - и след като тази седмица Италия изпревари Китай по общия брой починали - страната отбеляза скок с 19.6% в сравнение с вчера вечерта (Рим публикува актуализирани данни около 18 ч. местно време) до общо 4825 души.

Рязък отново е и скокът в заразените - 53 578 са общо към този час, при 47 021 вчера, или 13.9% повече. С тази скорост би било въпрос на дни Италия да задмине Китай и по общия брой на заразените (над 81 хил.).

Само Ломбардия - северната област, която е най-силно засегната - е регистрирала 546 смъртни случая днес. Там са общо 3095 от починалите и 25 515 от заразените. Другите огнища според Службата за гражданска защита остават в Северна Италия - в близките до Ломбардия области Венето и Емилия Романя - седмици след като те станаха първите затворени под карантина зарази разрастващата се епидемия в страната. От тежко засегнатия град в Ломбардия Бергамо днес отново излезе и конвой с починали в камиони на въоръжените сили. Притеснението в областат с 10 млн. души е, че най-лошото предстои, тъй като пикът не е достигнат. Властите в Италия са склонни да удължат блокадата на страната, ако случаите не намалеят.

Почти 1000 са оздравелите в Италия днес - при 5129 общо вчера вечерта последните данни увеличават брой до 6072-ма души. Все пак, отбелязва каталунското издание "Ла вангуардия" властите смятат, че голяма част от тях ще се възстановят без проблеми - това се отнася в голяма степен за поставените под домашна карантина над 22 хил. души.

Друг проблем за правителството и всички ангажирани с овладяването на коронавируса е, че поне 10% от медицинския персонал също са заразени. Италиански медии пишат, че голямата мъка при тежките случаи, които се гледат в болниците, е, че жертвите си отиват сами, без да могат да видят близките си за последно.

Испания се очерта като втората най-засегната страна, с над 1350 починали и над 25 хил. потвърдени случая.

Дневник