Президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Решението си той обяви в специално изявление пред журналисти.
 

"Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги", каза държавният глава.

Според него възможностите на нашия бюджет са по-скромни в сравнение с европейските, но нуждите на българите са по-големи.

Президентът очаква социално напрежение в близко бъдеще:

"Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова следва правителството да разгледа неотложно своята политика спрямо най-пострадалите и засегнати".

Румен Радев обобщи, че в момента в страната върлуват две кризи:

"Здравната е породена от корнавируса, а икономическата и социална - от мерките за борба срещу вируса, засега тя е на втори план, но хвърля стотици хиляди в трудна битка за оцеляване. Всички засеганти приемат пакет за най-бедните, за дребните и средни предприемачи, отделят се милиарди. Възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи".

"Няма дефиниция за разпространяване на невярна информация, но българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите и журналистите ще бъдат принудени да налагат автоцензура в условията на драматична промяна в разбирането ни за пандемията и необходимостта от алтернативни позиции. Според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение. Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безпощадни мерки, но моделът за борба на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи прокдукти, чиято цена на международния пазар се повишава. Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания въоръжениете сили са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси максимален консенсус, за да се избегне риска от злоупотреба", каза още Радев и обърна внимание, че е е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

"Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време. Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решава", каза Радев.

По-рано днес бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Причините - според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

Това е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.

Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Дир.бг