Към днешния ден в София има 11 новозаразени, 8 от които са потвърдени в лабораторията на ВМА и 3 в националната референтна лаборатория, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Общо в страната има 185 случая и 15 новорегистрирани. Открит е заразен с COVID-19 в Карлово, в Бургас има 2 нови случая.

Проф. Мутафчийски заяви, че вероятно скоро ще бъде пикът на заразата у нас.Не са правени изчисления колко души ще бъдат хоспитализирани в пика на заразата. В момента в болнични заведения са 30 души, обясни още шефът на Оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски не се ангажира с прогнози дали извънредното положение ще бъде продължено и посочи, че до 12 април ситуацията е динамична и тогава ще се вземе решение по този въпрос.

Той подчерта, че не може да се даде срок за овладяване на епидемията.

"Ние все още не сме тръгнали, за разлика от Испания и Италия", заяви професорът. Той обясни, че още сме в дъното на изкачването, а не е ясно кога ще започнем и с каква скорост.

Благодарение на взетите мерки се катерим по този начин, това са казали американски математици, с които работят математиците от БАН.

Той обясни, че здравите хора получават "фалшиво спокойствие" от носенето на маски. Маските предпазват болните от разпространяване на инфекцията.

"Ако на възрастните хора дадем маски и ги изпратим навън, ние ще ги обречем на смърт", посочи още ген. Мутафчийски.

Той посочи, че по-строги мерки винаги могат да се вземат. Предприетите у нас мерки са взети, за да не се "изтърве" ситуацията, както виждаме в Италия и Испания.

"Когато се оформи щабът, нямахме нито един заразен, усещахме само опасността", отбеляза Мутафчийски.

Няма специалист, който да ни каже как се лекува коронавируса, но използваме добрите практики. В САЩ например прибягват до нашите практики, посочи още той.

Днес.бг