Международният олимпийски комитет (МОК) си определи срок от 4 седмици, в които да вземе решение дали игрите в Токио ще се проведат по план. Това съобщиха от организацията в официално изявление в неделя вечер.

Изпълнителният комитет на МОК се събра, за да обсъди зараждащото се напрежение в последните седмици и все по-големия брой призиви за отлагане на игрите заради пандемията от коронавирус. Дотук МОК твърдо държеше, че ще проведе олимпийските игри по план.

Най-голямото спортно събитие трябва да започне на 24 юли.

"В следващите седмици МОК ще обсъди внимателно всички възможни сценарии. За момента пълната отмяна на игрите не стои на дневен ред. Всички гледни точки обаче ще ни дадат по-добър шанс да преценим постоянно променящата се ситуация. Също така можем да видим дали е възможно да отложим началната дата", обясняват от МОК.

Олимпийският комитет изтъква, че справянето на Япония и останалите страни в Източна Азия с пандемията "може да вдъхнат надежда на хората".

"Наясно сме обаче, че на други места по света има огнища на заразата. Това би направило участието на много спортисти далеч по-трудно", добавят от организацията.

Дневник