Мануела Драганова е генеративен коуч, съосновател на Generative Mindset International Learning Center и автор на романа АНА.

Обикновено хората притежават умения да се справят със стреса в краткосрочен план, особено ако имат ясна крайна цел - определен срок, резултат или друг критерий. Постоянният натиск обаче може да бъде много опасен за човешкото здраве и да доведе до физическо, ментално и емоционално изтощение. Доказано е, че стресът влияе негативно върху състоянието на имунната ни система и готовността на организма ни да се бори с вирусите. А на въпроса колко и как влияе, нека се доверим на мнението на световните експерти.

Според публикация във Forbes на Фабиан ван дер Берг от 2016 година: Ако постоянно изпитвате негативни емоции, ще бъдете подложени на стрес, а когато изпитвате стрес освобождавате кортизол (основния хормон на стреса). Кортизолът има най-различни ефекти, включително върху имунната система. Той засяга определени стволови клетки, които причиняват промени в мозъка. Увеличава риска от психични заболявания като тревожност и депресия, съкращава живота и ви направи по-слаби като цяло.Според американския биолог и автор на книгата "Биология на убежденията" доктор Брус Липтон: Стресът причинява 90% от заболяванията, включително сърдечни заболявания, рак и диабет. Когато човек се страхува, мозъкът му освобождава хормони на стреса (кортозил, норепинефрин и хистамин), които блокират процеса на растеж на клетките и възпрепятстват имунната система.

С други думи: Негативните емоции и страхът от корона вируса са по-смъртоносни от самия вирус.

Добре, но как да бъдем позитивни, докато новия корона вирус COVID-19 се разпространява по земното кълбо, а заедно с него се разпространяват безпокойство, несигурност и негативизъм?

За да можем да оцелеем и да се справим максимално добре с извънредната ситуация, трябва да вземем мерки и да се научим да дезинфекцираме не само ръцете си, а и мислите си.

Защото съзнанието и тялото са една система.

Точно тук идва нашият принос като коучове. Вярвам, че както аз, така и моите колеги, бихме искали да помогнем на хората да се справят успешно както с форсмажорните обстоятелства, така и с личностните си предизвикателства. Според принципите на генеративния коучинг, често пъти най-трудните ситуации предлагат потенциал за най-голяма трансформация.

И така, за да засилим имунната си система трябва да намалим нивата на стрес, а за да намалим тези нива ще насочим фокуса си към някои позитивни емоционални състояния.

Рецепта с витамини за съзнанието:

1. Благодарност

2. Грижа за себе си

3. Хигиена на комуникацията

4. Устойчивост и отговорност

5. Мечтаене и дългосрочно планиране

6. Добри новини

1. БЛАГОДАРНОСТ

Благодарността променя фокуса от оплакванията и притесненията към хубавата страна на живота. Тя носи силен емоционален заряд и е мощен витамин за имунната система. Ето проста и кратка техника за позитивна вътрешна нагласа. Сутрин, когато се събудите, не бързайте да включите телевизора или телефона си за да се информирате за COVID-19 , а останете няколко минутки в леглото си и си помислете "Кои са трите неща, заради които се чувствам благодарен днес?". Може да са прости неща (като времето навън например) или екзистенциални (като децата и родителите). Можете да благодарите и на собствената си имунна система, която много пъти досега ви е помагала да се преборите със стотици вируси. Всеки от нас е оздравявал многократно, нали? Идеята на тази техника е първата емоция, която изпитате щом се събудите, да е благодарност към Вселената или Бог за онова, което озарява и осмисля живота ви.

2. ГРИЖА ЗА СЕБЕ СИ

Защо е важно да се грижим за себе си? Спомнете си инструкциите при полет със самотет: в случай на дехерметизация, сложете кислородната маска първо на себе си, а после на придружаващите ви лица. Ако вие не сте добре, как ще можете да помогнете на останалите? Не само, че няма да можете, ами вероятността да се превърнете в бреме за околните е голяма. Затова, моля ви, погрижете се за себе си! Погрижете се както за физическото си здраве, така и за менталното, а ако имате нужда от помощ за каквото и да е - просто я поискайте, човешко е. Използвайте самоизолацията в тази извънредна ситуация да се обърнете навътре към себе си, да подредите мислите и приоритетите си. Замислете се как се обръщате към себе си, когато водите вътрешен диалог? Критично? Мило? Никак?

Пробвайте поне за един ден да се обръщате към вътрешното си "аз" като към някой, когото истински обичате и уважавате. Аз например се обръщам към себе си с Мемче (така ме наричаха като малка). Можете да си измислите псевдоним. Поиграйте си със съзнанието, може да ви хареса. Ние всички живеем в два свята - вътрешен и външен, и е важно да поддържаме хармония навсякъде.

3. ХИГИЕНА НА КОМУНИКАЦИЯТА

Хигиена на комуникацията с външния свят. Да, звучи сложно, но всъщност е много просто. Ако сте изправени пред дилемата да си комуникирате с някой, който постоянно се оплаква или с друг, който ви окуражава, вие кой вариант бихте предпочели? ...

Нали? Аз също. Затова старайте се осъзнато да поддържате добри отношения със семейството и приятелите, дори с цената на компромиси. Помнете, че по този начин предпазвате и вашата и тяхната имунна система от стрес. Усмихвайте се повече, даже да е на сила. Според изследване на Университета в Канзас дори и фалшивата усмивка намалява кръвното налягане по време на стресови ситуации. Изпробвайте няколко минути терапия с хумор в YouTube. Трудно е да не се усмихнеш, докато гледаш любимо забавно видео.

4. УСТОЙЧИВОСТ И ОТГОВОРНОСТ

Сега е идеалният момент да се опитате да си изградите устойчивост към стресови ситуации. Това качество ще ви е от огромна полза за вбъдеще, много след като тревогите ни покрай COVID-19 са отдавна преминали.
Приемете, че промяната е част от живота, неизбежна е. Или както казват мъдрите хора "единственото сигурно нещо в този живот е промяната". Но същевременно несигурността от промяната повишава безпокойството и създава страх. Как да противодействаме на стреса?

Като поемем контрол върху всичко, което зависи от нас. Свършете задачите, които сте отлагали и е възможно да изпълните сега. Предприемете реални действия по съществуващи проблеми, не се надявайте да изчезнат или да се разрешат от самосебе си. Четете. Самоусъвършенствайте се Практикувайте рефрейминг (перефразиране) - например вместо да се ядосвате на задръстването на светофара, оценете факта, че можете да си позволите личен автомобил, където да прекарате няколко допълнителни минути в спокойствие, слушайки приятна музика.

Поемете отговорност, а не се възприемайте като жертви. Помнете, че хората, които контролират съдбата си, се чувстват по-силни. Също така се старайте да държите фокуса си върху позитивните неща в живота. Доказано е, че оптимистите са по-устойчиви при стрес. Но същевременно бъдете наясно със сериозността на ситуацията. Проявете отговорност към себе си и околните и не се поддавайте на стадното чувство за паника.

5. МЕЧТАЕНЕ И ДЪЛГОСРОЧНО ПЛАНИРАНЕ

Мечтаенето и дългосрочното планиране са велик имуностимулатор, безценна витаминова бомба за организма.
Чуйте обръщението на папа Франциск от преди няколко дни:

"Тази вечер, преди да заспите, помислете за деня, в който ще се върнем на улицата. Как ще се прегърнем отново, как ще ни зарадва да идем заедно на пазар. Да си представим как ще пием кафе до бара, ще разговаряме, ще се снимаме един до друг. Как всичко в момента ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък. Всяка секунда ще стане драгоценна. Къпането в морето, слънцето до късна вечер, залезите, виното, смехът. Отново ще се смеем заедно. Сила и мъжество. Скоро ще се видим."

Представихте ли си вече как се смеете заедно с най-близките си хора? Ако не, направете го. Можете дори да затворите очи и да се потопите в този щастлив момент? Как се почувствахте от това?

Ето и още една игра за съзнанието. По някое време в бъдещето светът ще започне да се нормализира и животът ни ще стане спокоен. Ние всички ще се чувстваме по-добре и ще имаме цели и проекти, за които да се вълнуваме. Сега си представете, че сме превъртяли времето и сме месец март 2021 година. Какво бихте искали да има в живота ви тогава, което го няма сега? Формулирайте целите си позитивно - "какво искам", а не негативно - "какво не искам". Представете си го подробно. Почувствайте го. Измислете план как да го постигнете. Много е важно да си поставите бъдещи цели, защото това ще повиши мотивацията ви за оцеляване и ще извиси кръгозора ви над ежедневните проблеми и проблемчета.

6. ДОБРИ НОВИНИ

Моля ви, споделяйте всяка добра новина. Светът има нужда от оптимизъм. Споделяйте и се радвайте. Правете добро, това отклонява фокуса от стреса и засилва имунната система.

В заключение:

Има голям напредък с разработване на ваксината срещу COVID-19. В световен мащаб учените работи усилено и са създадени няколко успешни разработки, едната от които вече се тества в Сиатъл.

Има значителен спад на новите случаи на заразени с Корона вирус в Китай и Южна Корея. Там животът постепенно се нормализира и магазините започват да функционират, дори и този на Епъл.

103-годишна жена от Ухан е била излекувана и напълно се е възстановила от корона вируса.

В целия свят се взимат мерки, които неминуемо ще дадат положителен ефект в борбата за овладяване на епидемията.

Помнете, ние ще се справим, кризата ще отмине и отново ще се смеем заедно!

Дневник