Общо 190 станаха случаите на регистриран COVID-19 у нас.

Такава е равносметката към 8 ч. тази сутрин, като данните бяха представени от генерал Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на националния щаб за борба със заразата. До вчера следобед потвърдените като положителни проби бяха 185. Новите случаи за денонощието са 19.

Повечето случаи са в София, един е в Плевен.

Общо по света случаите на заболели с коронавирус са над 340 000. 

Мутафчийски припомни, че ако в дадено лечебно заведение има установен случай на COVID-19, това не означава, че то  ще бъде затворено. "Даже напротив - отделението може да започне да работи веднага за коронавирус инфектирани", допълни.

В отговор на въпрос за поголовно въвеждане на вечерен час, генералът заяви, че такова не се обмисля на този етап. По думите му не трябва да има "репресия над гражданите" и "това не е необходимо".

Днес Мутафчийски, вероятно и предвид лошото от днес време, заяви, че "хората добре осъзнават" ситуацията и "улиците са пусти".

На въпрос възможно ли е масово тестване на хората, началникът на щаба заяви, че такова е на практика невъзможно. "PSR методиката е ограничена като възможности, но гледаме да обхванем колкото може по-голям контингент", посочи.

И пак предупреди за бързите тестове в частните лаборатории не са надеждни. Дори могат да бъдат опасни.

    "Частните тестове имат много фалшиво положителни и много фалшиво отрицателни резултати. Тревогата е във второто - създава измамно спокойствие", заяви Мутафчийски.

Разширява се и кръга на държавните лаборатории, които ще тестват за вируса, като това очакваше да се случи, след като вирусолозите преминат обучение в Стара Загора.

По повод т.нар. военни учения, с които се изграждат полеви болници в страната (които полеви болници няма да бъдат премахвани). генералът посочи, че има възможност за такива във всеки областен град. А военните ги изграждат за часове.

Мутафчийски обобщи, че засега заявените дарения са на стойност около 800 000 лева.

Клуб Z