Сериозен ръст на безработицата отчита социалното министерство (МТСП) през седмицата, в която започнаха да се прилагат мерките срещу коронавируса и редица търговски обекти бяха затворени.

Регистрираните на ден безработни са се увеличили от 750 до 1301 в петък, каза министърът на труда Деница Сачева пред Би Ти Ви. Посочи, че така както някои бизнеси освобождават хора, така други търсят, например ресторантите за доставки по домовете.

"Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме с точност", призна Сачева. Тя се обърна индиректно към държавния глава, който вчера наложи вето върху Закона за извънредното положение, и посочи, че в случая с безработицата с анализ може да помогне стратегическият съвет при президента, вмятайки, че съветът вече е сменил трима председатели.

По отношение на одобрената от правителството мярка за изплащане на 60% от заплатата на хората, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа, Сачева посочи, че работодателят следва да изплати останалите 40% от възнаграждението. "Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата", каза министърът.

В коментар за ветото, което президентът Румен Радев наложи на закона за извънредното положение, Деница Сачева направи паралел с медицината, където се прилага принципът "преди всичко не вреди", и посочи, че той трябва да се спазва и от властта.

"Ние не можем в момента заради политическата спекула да продължаваме да влизаме във все по-големи кризи", заяви Сачева и посочи, че предложението на БСП за фиксиране на цените е от миналата седмица и можеше да бъде обсъдено с държавния глава или поне той да излезе с позиция преди приемането на този текст.

На въпрос за изразените опасения, че със закона се ограничава свободата на словото, Деница Сачева посочи, че става дума за случаи на невярна информация, което е опасност за хората. "С този закон не се цели ограничаване на свободата на словото, по-скоро се целеше да се ограничи свободата на лъжата", смята тя.

И към момента имаме социално подпомагане за над 200 хил. възрастни граждани, отчете социалният министър. Посочи, че близо 43 хиляди самотно живеещи пенсионери и сега получават социална грижа, а по една от оперативните програми бяха отделени 20 млн. лева, за да може да се използват от общините за такива грижи. От днес на горещия телефон на МТСП 0800 88 001 ще се дават и психологически консултации за възрастните, които имат нужда заради изолацията заради коронавируса.

Обсъжда се създаване на защитени детски градини за децата на работещите "на първа линия" срещу коронавируса, каза още Сачева. На въпрос за обещаните по 1000 лева допълнителни възнаграждения за медиците тя съобщи, че част от парите вече са по сметката на Министерството на здравеопазването. "Отделили сме на първо време 20 млн. лева, но имаме готовност тя да стигне до 60 млн. лева", каза министърът.

Дневник