Словашкият президент Зузана Чапутова назначи нова дясноцентристка коалиция в събота, предаде "Гардиън".

Новоизбраният премиер Игор Матович и екипът му положиха клетва по време на церемония, на която присъстващите носеха маски като предпазно средство срещу коронавируса. В Словакия има 185 случая на COVID-19 по данни от неделя (23 март) вечерта.

Централноевропейската страна се бори с епидемията от коронавирус, което постави четирипартийната коалиция на Матович под натиск да ускори разговорите за сформиране на правителство.

Кабинетът ще замени водената от лявоцентристката партия Смер администрация, която управляваше страната по време на период на икономически растеж от 2012 г. и в продължение на 12 от последните 14 години.

Популярността на Смер падна след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му през 2018 г., довело до масови протести срещу корупцията в страната.

Матович, на 46 години, и неговата партия "Обикновени хора и независими личности" (OLaNo) спечели една четвърт от гласовете на изборите на 29 февруари.

OLaNo, фокусирана върху борбата с корупцията, ще управлява заедно с още три партии - "Ние сме семейство", социално консервативна и евроскептична партия, "Свобода и солидарност", икономически либерална партия, и "За хората", леко консервативна партия, водена от бившия президент Андрей Киска.

Дневник