ГЕРБ, БСП и ДПС ще подкрепят частичното вето на президента Румен Радев върху закона за извънредното положение заради коронавируса. Това обявиха депутати от трите партии на извънредното заседание на правната комисия в Народното събрание тази сутрин, на което то бе гласувано.

Ветото бе подкрепено единодушно от 19 депутати на десетата минута от началото на заседанието. Правната комисия прие, че законът влиза в сила без оспорените от държавния глава текстове, т.е. те отпадат. Депутати от ГЕРБ и БСП казаха, че може да направят предложения тези текстове да се прецизират, но на по-късен етап.

Следобед ветото ще бъде подкрепено и в пленарната зала. Законът ще бъде обнародван възможно най-бързо и ще е в сила за извънредното положение.

Президентът оспори два текста - единият е за наказателното преследване за разпространение на невярна информация за заразата, а другият за фиксирането на цените в опит за борбата със спекулата. Макар да имаше критики към даването на полицейски функции на военните по време на извънредното положение, президентът не върна този текст.

Спорове

Най-спорният текст е за фиксирането на цените, прокаран от социалистите с подкрепата на ГЕРБ. Днес Крум Зарков от БСП каза, че партията ще прецизира текстовете за спекулата и ще ги внесе отново. Красимир Ципов от ГЕРБ обяви, че трябва да е ясно на хората, че БСП е вносител на промените, а ГЕРБ ги е приел по политически причини, но се е видяла и реакцията на търговските вериги. В отговор Зарков каза, че е имало аргумент, че заради този текст цените не могат да паднат и сега социалистите ще следят дали това ще стане без него.

Другият оспорен текст е за наказателното преследване за невярна информация за коронавируса, в който проблем е определението "невярна". Красимир Ципов каза, че подобни текстове в Наказателния кодекс има от 1995 г., като един от тях касае чистотата на въздуха.

Йордан Цонев от ДПС каза, че партията подкрепя ветото на държавния глава, а аргументите по различните текстове ще бъдат изказани в пленарната зала днес. Друг депутат не се изказа.

Какво следва

Въпреки отпадналите текстове в закона за извънредното положение заради коронавируса остават две промени в Наказателния кодекс. Едната е в чл. 225, който е в сила от 1993 г. и по същество касае ограничаване на спекулата. В него се увеличават санкциите за който продаде стока на цена над определената. Наказанията стават лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лева. Депутати признават обаче, че този текст не действа и към момента.

Другото изменение е в чл. 326 от Наказателния кодекс. Макар че след ветото отпада определението за "невярна информация", т.е. няма да има наказателното преследване за разпространението на "невярна информация", се увеличават санкции по сега действащ текст. Става въпрос за наказания за "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Те ще бъдат лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хил. лева, а при при значителни последици - до пет години затвор и санкция от 10 до 50 хил. лева.

Дневник