Аудитория от близо 2 милиона зрители събра първото в история виртуално състезание във Формула 1. То замени Гран при на Бахрейн, което трябваше да се проведе през изминалия уикенд.

В неделя вечер 20 участници се включиха в надпревара от 14 обиколки по пистата в Бахрейн чрез играта F1 2019 PC. Въпреки, че организаторите от "Либърти медия" и F1 Esports очакваха всички пилоти да се включат, в надпреварата караха единствено Ландо Норис от "Макларън" и Николас Латифи от "Уилямс". Бившите състезатели Джони Хърбърт, Антъни Дейвидсън и Нико Хюлкенберг също бяха сред участниците, заедно с някои знаменитости и професионални играчи в електронните спортове.

Състезанието спечели Гуан Ю Жоу с "Рено". Китаецът е пилот от Формула 2.

Най-авторитетната автомобилна надпревара в света беше излъчвана в няколко онлайн платформи. Само в Youtube надпреварата в Бахрейн е била гледана от близо 1.3 милиона зрители. Във "Фейсбук" са гледали малко над 640 хиляди души.

Платформата за стрийминг Twitch, популярна сред геймърите, е събрала 10 хиляди зрители.

Много от телевизиите, които си партнират с Формула 1 и притежават права за шампионата, също излъчваха надпреварата.

Състезанията от сериите F1 Esports Virtual Grand Prix ще са в уикендите в следващите два месеца, в които трябваше да има стартове.
В момента всички състезания във Формула 1 до края на месец май са отменени заради световната пандемия от коронавирус COVID-19.

Дневник