Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, се посочва в чернова на единодушно решение, видяно от "Ройтерс".

Надеждите на двете страни от Западните Балкани бяха попарвани няколко пъти в последните години, тъй като Франция и Нидерландия бяха скептични за резултатите им, що се отнася до демокрацията и борбата с корупцията, и се опасяваха от приемането на нови членки в момент, когато сплотеността на блока вече беше увредена от Брекзит.

Париж и Хага обаче смекчиха възраженията си в последните дни.

Преди почивните дни Гърция все още не се беше включила в решението, което изисква единодушие на всички държави - членки на ЕС, но дипломатически източници казаха, че Атина е дала одобрението си, след като последната чернова е включила по-категорична формулировка за защитата на националните малцинства в Албания.

Ако никоя страна не възрази, решението се очаква да бъде формално одобрено в средата на седмицата, добавиха източниците.

Франция, която блокира започването на разговори с Тирана и Скопие през октомври, даде знак по-рано през февруари, че разговорите за членство може да започнат, ако Европейската комисия даде положителна оценка за тях през март, което се случи.

Френският президент Еманюел Макрон отказа да одобри началото на преговорите за присъединяване на срещата на върха през октомври, като каза, че процесът по приемане на нови членки се нуждае от промяна.

По-късно еврокомисията представи предложения за реформи в съответствие с френските идеи, изложени през ноември, давайки в по-голяма степен думата на държавите членки и правейки по-лесно спирането на преговорите и замразяването на средства.

Дневник