Българското футболно първенство може да бъде подновено през май и сезонът да се доиграе. Това беше решено след среща на Българския футболен съюз (БФС) и представители на клубовете. Те са се разбрали да работят по варианти за завършване на сезона. Разработени са няколко варианта, като сред тях са подновяване на насрещите още на 1 или 15 май.

Първоначално първенството беше прекратено временно за месец до 13 април, докато трае извънредното положение в страната.

В сградата на футболния съюз се събраха представители на федерацията, Професионалната и аматьрската футболни лиги, притежателите на телевизионните права и част от клубовете. Други са се включили чрез конферентна връзка.

"Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол. За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно", съобщиха от футболния съюз.

От БФС са съставили експертна работна група, която е в постоянен контакт с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. "Всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА", добавят от организацията.

Срещата беше инициирана от клубовете, след като в петък (20 март) няколко клуба разпространиха декларация, с която призоваха първенството да бъде прекратено.

"Не може да се прекратява първенството, не може. Има вариант да започне от 1 май или 15 май, времето е пред нас", каза президентът на "Славия" Венцислав Стефанов пред "Спортал".

Ситуацията с коронавируса и спрените спортни събития доведе и до напрежение. От ЦСКА призоваха футболният съюз и държавата да компенсират загубите на футболните клубове, когато те нямат приходи.

Европейската футболна федерация (УЕФА) отложи европейското първенство с една година, което удължи клубния календар. Това дава възможност на всички страни при справяне с коронавируса да завършат своите шампионати, както и европейските клубни турнири до края на юни.

Дневник