За пръв път Япония обяви публично, че може да се стигне до отлагане на олимпийските игри в Токио 2020. Направи го министър-председателят Шиндзо Абе в понеделник, след като дълго правителството твърдеше, че игрите ще се проведат по план.

Най-голямото събитие в света на спорта е насрочено за дните от 24 юли до 9 август. Заради разпространението на коронавируса Япония и Международният олимпийски комитет (МОК) са под силен натиск да направят промяна. По-рано Канада и Австралия обявиха, че ако датите се запазят, те няма да изпратят отборите си.

Преди ден МОК си определи срок от четири седмици, в които да реши дали игрите в Токио ще се проведат по план.

"Решението на МОК е в рамките на това, което казах преди, че събитието трябва да се проведе в пълния си вид. Ако това е трудно за изпълнение - и като поставим на първо място здравето на спортистите - може да нямаме друг избор освен да обмислим отлагането на игрите", каза Абе.

За подготовката на игрите са похарчени 12 млрд. долара. Отлагане на Токио 2020 може да доведе до големи загуби, тъй като организаторите очакват 3 млрд. долара само от вътрешни спонсори.

Мнението на България

В момента Българският олимпийски комитет (БОК) наблюдава как ще се развие положението, въпреки че има притеснения за възможностите за подготовка на спортистите в условия на извънредно положение.

"Ще изчакаме тези четири седмици, в които МОК обяви, че ще вземе решение. След това ще обсъдим темата", каза генералният секретар на БОК Белчо Горанов пред "Дневник".

По думите му МОК и организационният комитет на Токио 2020 е показал, че действа достатъчно отговорно. "Рискът е прекалено голям и трябва да се изчака", заяви той.

Дневник