Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) откри тръжна процедура за определяне на изпълнител на строителството на северния обходен път на град Бургас с дължина 4.7 км. Индикативната стойност на проекта е малко над 52.9 млн. лв. без ДДС (около 63 млн. лв. с ДДС), парите са от републиканския бюджет, съобщи пресцентърът на агенцията. Срокът за подаване на офертите е до 28 май 2020 г.

С изграждането на обхода транзитният трафик от Варна, който продължава към София, ще бъде изнесен извън центъра на града, отбеязва АПИ. При строителството на магистрала "Тракия" трафикът от нея беше вкаран почти в центъра на Бургас.

Трасето на обходния път ще започва след Атанасовското езеро, ще го заобикаля, а след това ще се насочва към пътя Ветрен - Бургас и ще завършва при вливането на движението в магитрала "Тракия".
Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възела, посочва АПИ.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца.

Дневник