В последната година евентуалното завръщане на Неймар в "Барселона" редовно е сред най-коментираните теми във футбола. През миналото лято бразилецът постоянно беше свързван с напускане на ПСЖ и втори престой на "Камп ноу", който в крайна сметка не се осъществи.

Пред ESPN източник от "Барселона" признава, че Неймар продължава да бъде ценен много високо от всички в испанския клуб. Бразилецът е разглеждан като наследник на Лионел Меси, около когото да се гради следващият тим на "Барселона".

Изданието допълва, че каталунците вече разглеждат различни варианти как да си върнат Неймар. Неговият договор с ПСЖ е до лятото на 2022 г., а парижани го привлякоха за 222 млн. евро през 2017 г.

Едната възможност е известното Правило 17, което доби популярност във футболния свят през 2006 г. Тогава шотландецът Анди Уебстър разтрогна договора си с "Хартс", за да премине в английския "Уигън".

Случаят стигна и до Спортния арбитражен съд (КАС), който отсъди в полза на Уебстър и "Уигън". Правило 17 беше приложено, като то гласи, че "след изтичане на период от три години даден футболист може да напусне отбора си и да отиде да играе на друго място". В този случай се дължат заплатите до края на договора.

Правилото все още е много спорно и не е ясно дали "Барселона" ще успее да отмъкне Неймар по този начин.

При трансфера на бразилеца в посока Париж двата клуба си отправиха взаимни обвинения. Тогава Неймар подписа многомилионен договор с фирмата "Катар спортс мениджмънт", собственик на клуба, за да бъде рекламно лице на световното първенство в страната през 2022 г. Така бяха избегнати и санкции според финансовия феърплей.

Слуховете за желанието на "Барселона" да си върне бразилеца се засилват и от информациите, че клубът е склонен да се раздели с Антоан Гризман. При това само година след като го привлече на "Камп ноу". Това е един от възможните сценарии по време на летния трансферен прозорец при каталунците, съобщава вестник "Спорт".

Французинът беше купен през миналото лято за 120 милиона евро от "Атлетико" (Мадрид).

До момента нападателят е изиграл 37 мача във всички турнири с екипа на каталунците, като има 14 гола. В повечето мачове обаче Гризман не успява да покаже нивото от времето си в "Атлетико".

Дневник