Над 43 хил. души в Китай са дали положителни проби за коронавируса, но без симптоми и са били изпратени в карантина. Това обяви хонконгското издание "Саут Чайна морнинг пост", като цитира класифицирани правителствени документи, до които е получило достъп.

Данните от документите сочат, че "тихите преносители" на заразата с никакви или късно проявили се симптоми може да са до една трета от всички, дали такива проби, поне в Китай.

"Асимптоматичните" случаи са поставени под карантина, но не се включват в официалния брой потвърдени случаи. При над 81 хил. положителни проби, оповестени до момента в Китай от началото на паднемията (това включва болните в момента, оздравелите и починалите), тези 43 хил. случая биха съответствали на около една трета.

Учените не са единодушни до каква степен асимптоматичното предаване на болестта играе роля в разпространението на заразата. Обикновено за развиване на симптоми трябват около пет дни, но периодът може да продъли и повече - в редки случаи до три седмици. Все повече са и изследванията, които поставят под въпрос твърдението на Световната здравна организация (СЗО), че предаването на COVID-19 от пациенти без симптоми е "изключително рядък" случай - едва между 1 и 3% от всички заразявания - и че едва ли е ключов фактор в пандемията.

Една от пречките в изследването на този въпрос е различният начин, по който държавите броят потвърдените случаи, отбелязва издането. За СЗО такива са всички, които дадат положителна проба, без значение имат ли симптоми или не. Така прави и Южна Корея. Китай обаче промени инструкциите си за класификация на случаите на 7 февруари (когато потвърдените случаи бяха още около 34 хил.) и оттогава включва само пациенти със симптоми. Съединените щати, Великобритания и Италия не правят никакви тестове на хора без симптоми - изключение е медицинският персонал.

"Съществен брой случаи са без диагноза"

Същевременно има разлики в подхода на държавите и към тестовете на всички близки контакти на пациента - правят го Китай и Южна Корея и според "Саут Чайна морнинг пост" това вероятно е едно от обясненията защо двете държави, изглежда, овладяват заразата.

Според група японски експерти от университета в Хокайдо става все по-сериозно разминаването между данните от Китай и статистическата оценка на базата на диагностицирани пациенти извън страната. Индикациите са, че "съществен брой случаи са без диагноза", казват учените в писмото до Международния журнал за инфекциозни болести, изпратено през февруари. Ръководителят на екипа Хироши Нишиура смята, че делът на асимптоматичните пациенти японци, евакуиран от Ухан, е 30.8%. В същото списание той отбелязва, че делът на асимптоматичните случаи може да е по-висок при децата, отколкото при възрастните.

В Южна Корея над 20% от асимптоматичните случаи продължават да не развиват симптоми до изписването си от болницата. Сред пътниците на борда на "Диамантената принцеса" - круизния кораб под карантина на пристанището на Йохокама - 334 случая от 712 положителни проби нямат симптоми. В Италия според европейски доклад такива са 44% от случаите, при това много хора без симптоми в страната вероятно не са изследвани.

В Китай, напротив, асимптоматични са едва 889 от потвърдените към 11 февруари 44 хил. случая според публичните данни. Скорошно изследване на учени от Тексаския университет в Остин сочи друго - хора без симптоми са довели до около 10% от 450 случая, изследвани в 93 китайски града.

Дневник