Над 600 починали за уикенд - това не се случи на Китай, нито дори на Италия в първите три седмици, в които те минаваха през епидемията от COVID-19. Случи се обаче на Испания в края на миналата седмица, днес жертвите надхвърлиха 2000 души.

На Италия отне повече време да увеличи случаите си на коронавирус от 0 до 1000. За 20 дни италианските заразени бяха над 17 хил., испанските за същия период - 25 хил. Днес след обяд, на 22-рия ден, превишиха 33 хил. души.

Защо Испания рискува да се превърне в "новата Италия"? Ситуацията напомня за италианската, но има повече от едно обяснение.

Възрастовата структура

Това обяснение само отчасти е като италианското.

Макар в последните дни Световната здравна организация и властите в страните, засегнати от пандемията (включително България), да предупреждават, че младите не са неуязвими, средната смъртност остава значително по-висока при хората над 60 години и такива със съпътстващи заболявания. Към първата група спадат 95% от испанците, починали заради COVID-19. Те обаче са под половината (47.8%) от 18 959 случая, на чиято основа публикува вчера данните си здравното минитерство.

От смъртните случаи 67.2% са на възраст над 80 години - смъртност при заболелите от 17.91%, три пъти над общата за Испания (6%). Скокът в смъртността е рязък на всеки 10 години: 0.64 за хората над 50, 2.16 за хората над 60 и 5.24 за хората между 70 и 79 години.

Две трети от хоспитализираните и малко над две трети от постъпилите в интензивни отделения са на възраст над 60 години.

Италия е втората в света страна по дял на населението над 65 г. - 23%, следва Германия (в която също има много случаи) с 21 на сто. Испания е в първите 15, но с по-малък процент - 19.4 на сто.

Огнищата в центровете за възрастни

Домовете за възрастни създават истинска дилема за властите: там има стотици заразени десетки жертви, репортажи в испански медии ги сравняваха с морги.

Сдружения на организациите в сферата на грижите за възрастни прдупреждават, че е нужно заразените да бъдат спешно изкарани от домовете дори когато не могат да влязат в болница - а претоварената здравна система на болниците не може да ги поеме. В момента здравното министерство иска персоналът на даден дом да се свърже със съответната болница и така да се прави преценка във всеки отделен случай дали заразен възрастен да бъде хоспитализиран, или грижи за него да бъдат полагани в дома.

Кога и как се прилагат първите мерки

Някои експерти смятат, че Мадрид закъсня с мерките. Испания започна да налага ограничения като извънредното положение, промени в режима на придвижване и призиви за дистанционна работа, когато вече имаше над 1700 случая, 35 от тях - смъртни. Китай и Южна Корея действаха в по-лоша ситуация, но по-рано от Италия; Рим за пръв път затвори области в момент, когато имаше 9200 заразени и 463-ма починали. След два дни с 12 хил. души и 800 починали мерките се прехвърлиха към цялата страна.

Здравните власти предупреждават, че не по-малко от 3 седмици ще минат, преди да се види дали мерките ще дадат резултат и какво ще се случи с пациентите в най-тежко състояние.

Все пак има разлика и в начина на броене на случаите

Смъртността е надеждният фактор за сравняване на сериозността за епидемията в една или друга държава, тъй като данните за заразени варират в зависимост от начина на правене на тестове.

Понякога обаче е трудно да се каже дали данните за смъртността обхващат всички заразени с коронавируса в дадена страна.

При едва над 100 смъртни случая в Германия (в сравнение с хилядите в Италия и Испания) разликата е и в политиката, която прие Берлин, да засича пациентите на възможно най-ранен етап на заболяването, смята епидемиологът Хосе Феликс Ойо, който ръководи испанския клон на "Лекари по света", организация, основана във Франция от доктори, напуснали "Лекари без граници" и действаща в Европа, Северна Америка и Япония. Германия освен това брои жертвите само ако са хоспитализирани или идват от рискови зони в страната.

Същевременно тя, за разлика от Испания, е възприела реакцията при епидемии като приоритет, без да е толкова приобщаваща и достъпна за гражданите, колкото е испанската, фокусирала се силно върху първичната медицинска помощ, смята той. Интензивните отделения в Испания имат 2.4 легла на всеки 1000 души. Тези в Германия - средно 6, казва Ойо.

Дневник