Светът ще се възстановява от шока от кризата с коронавируса години наред. Той вече е по-голям от удара от финансовата криза от 2008-2009 г., а надеждите за бързо възраждане на икономиките са добри пожелания без основание.

Това заяви са Би Би Си генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия. Според него неотдавнашното предупреждение, че заразата може да намали наполовина ръста на световната икономика до 1.5% вече е твърде оптимистично.

ОИСР, известна още като организация на икономически най-заможните държави в света, вече призова правителствата да ускорят тестването и лечението на заразените. Сега Гурия казва, че броят на изгубените работни места и на рухналите компании остава неясен и държавите ще трябва да се справят години наред с икономическите последици.

Много от най-големите икономики в света ще пропаднат в рецесия в следващите месеци, смята ръководителят на ОССЕ. Това обикновено става, когато статистиката отчете две последователни тримесечия на свиване на икономиката.

"Дори да не се стигне до световна рецесия, ще имаме нулев или отриателен растеж в много икономики по планетата, включително при някои от най-големите. Поради това тази година ще имаме не само нисък растеж, но и в бъдеще възстановяването ще отнеме повече време."

Той смята, че несигурността, предизвикана от пандемията от коронавируса, означава, че шокът ще е по-голям от този след атентатите от 11 септември 2001 г. и от финансовата криза от 2008 г.

"А причината е, че не знаем колко ще отнеме овладяването на безработицата, тъй като не ни е известо колко хора в крайна сметка ще останат на улицата. Не знаем също колко време ще е необходимо за спасяването на стотици хиляди дребни и средни предприятия, които вече болезнено изпитват последиците."

Гурия призова правителствата да облекчат значително регулациите за получаване на кредити и "да хвърлят всичко, с което разполагаме" за справяне с кризата. В същото време той призова да не се създават големи дефицити и планини от заеми, защото те може да затиснат силно задлъжнели държави за много години.

Само преди няколко седмици водещи политици и икономисти от Г-20 вярваха, че възстановяването ще е с формата на буквата V - рязко влошаване на икономическата активност, последвато от бързо подобрение. "Още тогава това беше твърде оптимистично очакване", коментира днес Гурия. "Не съм съгласен с такава прогноза и V-феномена, днес знаем, че в най-добрия случай ще имаме U-модел с продължителен престой в ниската част на тази крива преди да започне възраждането. Ако днес вземем правилните решения, можем да избегнем сценария, в който всичко ще прилича на буквата L."

Призивите на ОИСР са за 4 основни мерки: безплатно тестване за коронавируса, по-добро оборудване за лекари и спешни отделения, преки помощи за служители и работници и данъчни ваканции за бизнеса.

Гурия сравни амбициозността на необходимите стъпки с тези на Плана "Маршал", помогнал за следвоенното възстановяване на Европа.

Дневник