Пандемията от коронавируса ще предизвика тази година глобална рецесия, която може да е по-дълбока от това, което последва финансовата криза от 2008-2009 г. Но световната икономика би трябвало да се възстанови догодина.

Това е поредната корекция в прогнозата на Международния валутен фонд, представена днес във Вашингтон от управляващия директор Кристалина Георгиева.

Тя приветства изключителните фискални действия на много правителства в помощ на здравеопазването и защитата на служителите и компаниите. Добри думи бяха казани и за централните банки, които още повече либерализираха монетарната политика. "Но ще е нужно още повече, особено на фискалния фронт", допълни Георгиева, цитирана от "Ройтерс".

Изявлението ѝ бе предшествано от конферентен разговор с финансови министри и централни банкери от Г-20. Според нея те също се съгласили, че трябва да се предприемат солидарни мерки в световен план.

"Човешката цена за пандемията от коронавирус вече е неизмерима и всички държави трябва да работят заедно в защита на народите си и ограничаване на икономическите щети", посочи тя. Очакванията на МВФ вече са негативни и прогнозираме "рецесия, която ще е най-малкото толкова тежка, колкото глобалната финансова криза, или още по-зле".

По рано този месец Георгиева предупреди, че световният растеж ще е под миналогодишната прогноза от 2.9%, но се въздържа да говори за рецесия. Броени дни по-късно се оказа, че основната заплаха изобщо не са търговските войни, които бяха водещият проблем до Нова година. Прогнозата на МВФ е, че през 2021 г. ще има възстановяване, но Георгиева призова правителствата да акцентират днес върху сдържането на заразата и подсилването на здравните системи.

"Икономическият удар е и ще бъде болезнен, но колкото по-бързо спрем вируса, толкова по-бързо и силно, ще е възстановяването." Тя посочи, че фондът е готов да отпусне огромни средства на потърсилите помощ около 80 държави. Ако трябва, ще отпуснем целия кредитен капацитет от 1 трилион долара, допълни Георгиева, но се обсъждат и други инструменти.

Дневник