Провеждането на летните олимпийски игри в Токио вече е под голяма заплаха, след като за пръв път Япония заговори открито за възможността за отлагането им.

Изказването на министър-председателя Шиндзо Абе съвпадна с позициите на Канада и Австралия. Двете страни обявиха, че няма да се явят на най-големия спортен форум, ако той остане през лятото на 2020 г. В условията на световната пандемия от коронавируса COVID-19, с който са заразени над 340 хиляди души, а жертвите вече са близо 15 хиляди, отлагането изглежда като все по-възможен сценарий.

До момента в историята на модерните олимпийски игри, които започват през 1896 г., до отмяна се е стигало заради двете световни войни.

От летните олимпийски игри засегнати са Берлин 1916, Токио 1940 и Лондон 1944. Два пъти не се провеждат и зимни игри - Сапоро 1940 и Кортина д'Ампецо 1944.

Кои са случаите на отмяна, бойкоти, забрани или смяна на домакините

Лондон 1908 - Английската столица получава домакинството на игрите, които първоначално трябва да се проведат в Рим. Заради избухването на вулкана Везувий две години по-рано обаче средствата от италианската държава са пренасочени към възстановяването на Неапол.

Лондон 1948 - Германия и Япония не са поканени да участват в игрите заради Втората световна война. Съветският съюз не взима участие.

Мелбърн 1956 - Египет, Ирак и Ливан не участват в игрите заради Суецката криза.

Стига се и до няколко бойкота. Испания, Нидерландия, Швейцария и Камбоджа се отказват да участват в Мелбърн, след като Съветският съюз е допуснат въпреки намесата му в унгарската революция.

Две седмици преди началото на игрите Китай бойкотира заради участието на Тайван като самостоятелна държава.

Токио 1964 - Южна Африка е спряна да участва заради режима на апартейд, който страната води. Северна Корея, Китай и Индонезия бойкотират, след като МОК отказва да допусне до участие техни спортисти, участвали в игрите на зараждащите се сили в Джакарта година по-рано.

Мюнхен 1972 - Родезия (днес Зимбабве) получава забрана да участва само седмица преди началото, след като други африкански държави заплашват да бойкотират.

Игрите са белязани и от терористичен акт, когато 11 израелски спортисти са убити от палестинци, нахлули в олимпийското село.

Инсбрук 1976 - Зимните игри трябва да се проведат в Денвър, САЩ, но се стига до отказ на домакина. Причината е обществена съпротива, както и опасения за околната среда.

Монреал 1976 - Летните олимпийски игри се провеждат без 26 африкански държави. Причината е отказ на МОК да спре от участие Нова Зеландия, чийто отбор по ръгби прави турне в Южна Африка по-рано през годината, докато режимът на апартейд там продължава. Ръгбито не е олимпийски спорт и федерацията не е на подчинение на олимпийския комитет, което позволява на страната да участва.

Тайван също се отказва от участие, след като Канада не разрешава на страната да участва като Република Китай.

Лейк Плесид 1980 - Тайван бойкотира зимните игри, след като МОК приема Китайската народна република като Китай и моли Тайван да се състезава под името Китайски Тайпе.

Москва 1980 - Общо 66 страни от Западния свят, предвождани от САЩ, бойкотират игрите. Причината е нахлуване на Съветския съюз в Афганистан.

Лос Анджелис 1984 - В отговор на бойкота четири години по-рано СССР, Източна Германия и още 12 страни не участват на игрите в САЩ.

Сеул 1988 - Северна Корея, Куба, Албания, Етиопия, Мадагаскар и Никарагуа не изпращат отбори на игрите. Някои от тях бойкотират, а други имат финансови проблеми.

Пьонгчанг 2018 - Русия получава забрана да участва на олимпийските игри заради система за допинг, подкрепена от държавата. Спортисти от Русия могат да участват под неутрален флаг.

Дневник