През нощта има само една положителна проба за коронавирус. Това каза шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Така заразените у нас вече са общо 202.

Новата положителна проба е в София. Заразеният не е клиничен.

Мутафчийски обясни, че не може да се говори за низходяща тенденция, въпреки че през последните дни новите положителни проби бяха повече. Той допълни, че трендът продължава да се покачва, а не слиза надолу.

    "Проведохме консултации с министъра на здравеопазването и премиера за обособяването във всяка една болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможност за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените. При тях се изисква реанимационно лечение и кислородотерапия", заяви Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще издаде заповед, свързана с това.

    "Другото предложение е за разширяване броя на лабораториите. Част от персонала в тях вече е на обучение", каза още Мутафчийски.

Седем пациенти са в много добро състояние. За тях все още се полагат усилия да се докаже, че са изчистени от вируса и да бъдат обявени за оздравели.

Шефът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на националния щаб Тодор Кантарджиев коментира, че е добре да се ползват т.нар. бързи тестове за коронавирус, но подчерта, че те не могат да бъдат използвани за надзор на болестта в страната. Генетичните тестове, които се правят в националната референтна лаборатория, остават единствените сигурни. Кантарджиев изтъкна, че в България резултатите от тях са готови в рамките на 24 часа, докато в други европейски страни това отнема по-дълъг период.

Клуб Z