Около 14 хил. души, работещи на първа линия срещу коронавируса, ще получат обещаните по 1000 лева допълнителни възнаграждения. Очаква се допълнителните средства да им бъдат преведени още този месец. Това се разбра от думите на зам.-министъра на социалната политика Зорница Русинова, която гостува в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Тя обясни, че допълнителните възнаграждения няма да натоварят държавния бюджет, тъй като ще се използват пари от европейските фондове. По думите ѝ средствата не са предназначени само за медицински специалисти, а за всички, които участват активно в борбата със заразата.

Русинова каза още, че са отпуснати 20 млн. лева за социален патронаж в общините. В тези пари е предвидено да се доставя храна на възрастните хора, както и да им се осигури посещение от медицинско лице.

Тя предположи, че най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента. Вчера социалният министър Деница Сачева обяви, че е отчетен сериозен ръст на безработицата през седмицата, в която започнаха да се прилагат мерките срещу коронавируса и редица търговски обекти бяха затворени. Тя даде за пример регистрираните на ден безработни в петък, които са се увеличили от 750 до 1301.

"Всички сме наясно, че след социалната ще последва и икономическа криза. Работим по пакет мерки, които да се приложат след извънредното положение, тъй като през летните месеци и есента очакваме все повече да се покачи безработицата", каза още Русинова.

Дневник