1317 дванадесетокласници от Шуменска област подадоха заявление за явяване на държавен зрелостен изпит по Български език и литература /БЕЛ/. Броят им е със 135 по-малък от миналогодишния, или спадът е с цели 10,25%.

Заради коронавируса, срокът за подаване на документи бе удължен с 3 дни и изтече на 20-ти март. "Мисля, че няма ученици, които да не са успели да го направят. Намаленият брой на зрелостниците се дължи единствено на демографията. Просто тази година випускът е малък", коментира за ШУМ.БГ началникът на Регионалното управление на образованието в Шумен Юлиян Тодоров. 

Датите за провеждане на матурите тази година са 20 май за БЕЛ и 22 май за втори задължителен предмет. Вярвам, че въпреки ситуацията, зрелостниците ще успеят да се подготвят добре и ще покажат добри резултати на изпитите", каза Тодоров.

И тази година най-предпочитаният предмет за втора матура е Биология и здравно образование, заявен от 649 дванадесетокласници, следван от Философски цикъл /212/ и Английски език /208/. Сред най-нежеланите предметите са Руски език и Химия, които са избрани от по пет ученици. А на Испански език ще се яви само един.

ШУМ.БГ