Перник е на облечен воден режим от днес, като водата ще се спира само от 22 до 6 часа, каза кметът на града Станислав Владимиров. Това става възможно след пускането на новия водопровод, по който постъпва вода от "Бели Искър".

Вода ще се подава и от яз. "Студена", в който вече има близо 9 млн. куб. м вода, уточни Владимиров. Новият водопровод струваше 30 млн. лева.

Водата трябваше да достигне до перничани на 20 март, но по време и на двата теста - на 18 и 21 март, новият водопровод аварира.

"Нормално е да има аварии по време на тестването на водопровода, защото той беше сравнително бързо изграден, затова са тестовете. Язовир "Студена се пълни с бързи темпове", коментира още Владимиров.

Перник е на воден режим от 18 ноември миналата година, а от декември е в бедствено положение заради водната криза. При най-сериозните рестрикции, вода имаше само по 6 часа на ден.

Рилска вода през София ще се ползва докато в "Студена" се съберат 11-12 милиона куб.м. Това може да стане през май или юни. Тогава ще се мисли и и за евентуална отмяна на режима в Перник.

В ареста вече трети месец заради кризата е бившият министър на екологията Нено Димов. Повдигнати обвинения има и срещу бившият ръководител на ВиК-Перник Иван Витанов и бившия зам.-кмет Севделина Ковачева.

Дневник