Българският футболен съюз (БФС) осъзнава напълно сериозността на ситуацията с разпространението на коронавируса и не се опитва да изпревари процесите, като предлага варианти за доиграване на първенството.

Това обяви организацията в писмо до председателя на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Изявлението е отговор на думите на Мутафчийски, който в понеделник остана изненадан от плановете на БФС за подновяване на първенството и ги определи като "пълна щуротия". По-рано организацията проведе среща, след която обяви два варианта за доиграване на шампионата, които включват начало на 1 или 23-24 май.

"Наясно сме, че на този етап няма как да предвидим мащабите на епидемията в следващите месеци - но Българският футболен съюз, като официален член на УЕФА, е длъжен да изработи различни адаптации на местния футболен календар, съгласувани с международния такъв, каквато е и препоръката на европейската централа към всички нейни членки", се казва в изявлението на БФС.

В него се допълва, че организацията съгласува всички свои действия, решения и мерки с щаба и министрите на спорта и здравеопазването и действа по примера на футболните федерации в най-развитите страни.

"Всички те, като част от европейското футболно семейство, се обединяват около тезата, че животът и здравето на населението е приоритет номер едно и с него компромис не може да се прави - но това в никакъв случай не означава, че федерациите и професионалните лиги не бива да са подготвени с различни алтернативи за подновяване на футбола в момента, който всички чакаме с огромно нетърпение", пише още в изявлението, което завършва с думи на признателност към щаба, медицинските и длъжностните лица, които се борят с коронавируса.

Реакцията на клубовете

Първи на плановете на БФС реагираха от "Ботев" (Враца). Според клуба е нереалистично първенството да бъде подновено на 1 май, защото отборите се нуждаят от поне 3 седмици за пълноценна подготовка.

"Вариантът с доиграване на два кръга в края на май е възможен и разумен, за да се завърши шампионатът. Но да се почива 3 месеца, след това да се води 3 седмици подготовка за изиграването на само две срещи звучи необмислено", посочват от клуба.

Според "Ботев" доиграването на сезона без публика на стадионите е неприемливо, като "най-мъдрото и лишено от излишни емоции решение е първенство да бъде прекратено при настоящото класиране". Това ще позволи на отборите да имат време и ресурс да планират стратегия и подготовка за следващия шампионат, вярват в отбора.

От клуба задават въпроси около това, как би се процедирало с договорите на футболистите, които изтичат през лятото, и кой ще поеме отговорността за здравето на играчите при евентуално "прибързано" подновяване на шампионата.

Дневник