Все повече унгарци реагират с добри дела на кризата с коронавируса. Собственици на пицарии доставят безплатна пица на възрастни, а "Фейсбук" група предлага безплатни жилища за настаняване в самоизолация на здравни работници, разказва "Ройтерс".

Милан Варга, собственик на пицария в Будапеща, три години спестявал, за да отвори малката си пицария. Сега обаче, след като улиците на унгарската столица опустели заради епидемията от коронавируса, той почти останал без клиенти.

Въпреки това, натрупал големи запаси от продукти за приготвяне на пици, Варга решава да преустрои дейността си и в унисон с тенденцията да се вършат добрини в сегашната криза решава да започне да доставя безплатно пица на възрастни хора, които трябва да се самоизолират в дома си.

"Като не мога да продавам пица, поне да помогна на тези в нужда, като им доставям безплатна пица, при условие че доброволно се поставят под карантина. По този начин се опитвам да се грижа за тях и да направя така, че да си стоят у дома", каза 20-годишният мъж.

Сега той доставя безплатно половината от пиците, които прави всеки ден.

Унгария затвори границите си за чужди граждани, а също и училищата с цел да ограничи разпространението на коронавируса. В тази обстановка все повече и повече унгарци решават да помогнат на възрастните и уязвимите хора, а също и на здравните работници, които ще понесат бремето на кризата.

Членове на "Фейсбук" групата "Airbnb общност - Будапеща за здравните работници", която е достигнала над 1200 членове, предлагат апартаментите си на сестрите и другите здравни работници, които искат да се самоизолират, за да предпазят семействата си. Преди кризата в интернет платформата за недвижими имоти Airbnb се предлагаха над 10 хил. апартамента в Будапеща, но този бизнес се срути буквално за нощ с оглед на това, че туристите изчезнаха.

"Смятаме, че тези, които имат възможност, трябва да помогнат с действия, с пари или просто с една мила дума на тези, които сега изнасят тежестта (на борбата с коронавируса) - седейки си у дома, ние си нямаме представа за трудностите, които здравните работници понасят в момента", каза Виктория Хойер-Сабо, собственик на три апартамента в Будапеща, предлагани в платформата Airbnb.

В момента в един от нейните апартаменти живее медицинска сестра от централната градска болница в Будапеща, работеща с пациенти с коронавирус. Досега 43 здравни работници са се преместили в свободни жилища, предлагани иначе в платформата Airbnb.

На езерото Балатон, основната лятна туристическа дестинация в Унгария, Гергей Тот, управител на хотел "Съншайн" в град Шиофок, предлага хотелски стаи на унгарци, които са се прибрали от чужбина и трябва да останат под двуседмична карантина.

Много хора, които по принцип през лятото работят на езерото Балатон, през зимния сезон работят зад граница. В момента в хотела има 39 души и им се предоставя безплатна храна.

"Предположих, че ако са си тук, в Унгария, няма да имат реална възможност да се самоизолират от семействата си", заяви Тот. /БТА

Дневник