Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, показва експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.

За 66% от анкетираните мерките срещу епидемията са достатъчни, докато за 17 на сто те са прекалени, а за 15 процента недостатъчни.

Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% от запитаните. Любопитно е, че въпреки фалстарта на дистанционните уроци в редица училища от министерствата най-сериозно са се харесали действията на това на образованието - 86% одобрение.

Действията на Мутафчийски са по-одобрявани от тези на Борисов

Сериозна подкрепа има и за свършеното от МВР (80%) и Министерството на здравеопазването (83%). Сред ангажираните със справянето с кризата публични личности най-сериозно одобрение има на работа на ръководителят на Националния оперативен щаб - 89%. Действията на премиера се харесват на 73 на сто от анкетираните.

Работата на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов се подкрепят от около половината запитани. От ангажираните със справяне с кризата съсловия лекарите получават 91% одобрение, а учителите 87%.

22% са паникьосани

Реакциите на хората на самата епидемия могат да се обобщят в три групи, като най-много са разтревожените (64%), паникьосалите се са 22 на сто, а 12% все още са спокойни.

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

За 64 на сто вирусът е лабораторно създаден

За 64% от анкетираните коронавирусът е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Проучването показва, че хората масово вземат мерки против епидемията - практически всички твърдят, че си мият по-често ръцете, 80% ползват дезинфектанти, 90% са ограничили личните си гостувания, но едва 5% разчитат на предпазни маски.

Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88% и 94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци, забраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разделено по отношение на забраната да се пътува от град в град (56% за срещу 40% против), въвеждането на вечерен час (59% за срещу 39% против).

Опасения за икономически проблеми

Първоначалните масови опасения, че в България ще свършат храните и лекарствата, са по-слабо изразени (13% до 27%). За сметка на това в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията - хората се опасяват, че ще загубят работа (20%), няма да могат да си плащат кредитите (29%) и няма да могат да покриват битовите сметки (38%).

На въпроса "Кой модел на борба с вируса смятат за най-правилен" 42 процента приемат ограничителния, използван в Европа, 30 на сто за репресивния (китайски), а 23% за свободния (шведски).

Дневник