След среща в неделя с премиера Бойко Борисов проф. Коста Костов, който е пулмолог, обяви, че ще даде "оръжие" на лекарите в страната да се справят с лечението на заразата. Днес той представи кои ще работят за изработване на "оръжието".

Петнайсет души, сред които не са само лекари, влизат в новия медицински съвет:

доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър
д-р Мария Петрова, адвокат
Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването
проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в
проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика
проф. Севелина Поповска, патолог
д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
доц. Васил Велчев, кардиолог
доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар
проф. Георги Момеков, фармаколог
д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Български зъболекарски съюз
проф. Николай Младенов, специалист по интензивни грижи
доц. Росен Калпачки, невролог
д-р Александър Симидчиев, пулмолог
Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"

"Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем като лекари. Влизаме чисти и ще излезем такива", увери проф. Костов, който e председател на медицинския съвет и ще ги координира.

Той каза, че целта на медицинския съвет е да направи алгоритми какво да правят медиците с болните от коронавирус. Към момента няма лекарства срещу COVID-19, но вирусът се лекува. В България има трима излекувани. А медицинският съвет ще анализира световните препоръки и ще ги преведе на разбираем език за лекарите тук.

Проф. Костов заяви, че медицинският съвет няма да противоречи на националния щаб, чийто председател е ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, а ще действа паралелно и ще го надгражда. По време на извънреден брифинг на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов каза, че ако има конфликт между двете организации, повече тежи думата на националния щаб.

И все пак, още при първата пресконференция на медицинския съвет се появи различие в отношението на двете експертни звена към тестването за коронавирус. Според доц. Атанас Мангъров в България трябва да се правят много повече, по-бързи тестове. Според него така картината на броя заразени с COVID-19 ще е по-пълна. Досега от националния щаб за коронавируса защитават тезата, че бързите тестове дават "фалшиво отрицателни" резултати. "Тук ще чувате само професионални мнения, а не конфронтация", коментира проф. Костов.

Проф. Аргирова пък коментира, че отдавна е трябвало да има алгоритъм за действие при тестването на хората със съмнение за коронавирус.

Изглежда, че има стара вражда между Мутафчийски и Костов, за която спомена и премиерът по време на извънредния брифинг. По-късно в неделя председателят на националния щаб и директор на Военномедицинска академия (ВМА) не отговори на въпрос дали и защо проф. Коста Костов е уволнен от ВМА.

Проф. Костов каза, че "сега не е време за лични, мъжки битки. Заровили сме всички томахавки. Тези конфликти в случая не са решаващи".

Медицинският съвет ще отговаря на журналистически въпроси два пъти в седмицата.

Дневник