Легендата на джаз музиката Маню Дибанго почина във Франция от коронавируса, причиняващ COVID-19, съобщиха мениджърите му, предаде "Ройтерс".

На 86 години роденият в Камерун Еманюел Нджоке Дибанго (известен като Маню) остави зад гърба си кариера от над половин десетилетие, известен най-вече като саксофонист, но свирил и на пиано, орган и вибрафон. "Свиря и на други инструменти, но гласът ми звучи най-добре чрез саксофона," казваше музикантът.

Пристига във Франция през 1949 г. Свири в клубове в Реймс, където учи джаз и саксофон. С времето джазът му започва да се допълва от фънк и западноафрикански ритми.

След това живее и работи в Брюксел, по-късно - в Париж. От Реймс до хита, с който пробива на международната сцена и който вдъхновява няколко поколения след него - Soul Makossa от 1972 г. - минава две десетилетия.

Работи с други звезди като Фела Кути, нигериеца, поставил основите на афробийт музиката, но и със следващите поколения музиканти като малийската афропоп звезда Салиф Кейта и родената в Бенин нигерийка Анджелик Киджо.


През 2009 г. завежда дело срещу продуцентите на Майъл Джексън с твърдението, че са използвали част от Soul Makossa за песента на Джексън Wanna Be Startin' Somethin'. Десет години по-късно каза, че според него песента вече може да се използва от всички. "Веднъж стане ли стандарт, вече не принадлежи на композитора, а на човека, който интерпретира."

Дневник