Гаранционен фонд от 1 милион лева ще създаде Столичната община за подкрепа на малкия и средния бизнес. Предложението е на общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, който е председател на комисията по бюджет и финанси.

"Идеята ни е фондът да издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. Покритието на гаранциите от фонда ще обезпечава до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 000 лв. или тяхната валутна равностойност", обясни в социалните мрежи Георгиев.

За помощ от този бъдещ фонд ще могат да се възползват само фирми, които отговарят на Закона за малките и средните предприятия, седалището или дейността им са на територията на Столичната община и развиват дейност в сектори, засегнати от въведените извънредни мерки.

Откъде ще дойдат тези 1 милион лева за новия фонд

Новият фонд ще получи 1 милион лева от действащия Общински гаранционен фонд, който разполага с общо 5 милиона лева. "Той вече е издал гаранции за 4 милиона лева, така че имаме свободен ресурс от 1 милион. Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) ще предложи с него да се финансира този нов продукт", обясни за "Дневник" Георгиев. Той добави, че ще се действа само в рамките на наличностите в Общинския гаранционен фонд.

Общо три мерки в пакет ще бъдат внесени в общинския съвет

Тази мярка за подпомагане на малкия и средния бизнес ще бъде внесена за разглеждане в СОС в пакет с други две, които ще действат по време на извънредното положение - освобождаване от тротоарно право на най-засегнатите бизнеси, които са спрели да работят, както и освобождаването от плащане на наем на ползватели на общински имоти и наематели на имоти на общински дружества за същия период.

Твърде вероятно е да се наложи актуализация на бюджета на Столичната община за 2020 г., прогнозира Георгиев. "Всичко зависи от това колко време ще продължи извънредното положение, тъй като и сега разходите за чистене и дезинфекция на улици, на градския транспорт и други обекти растат", посочи той.

"Демократична България" се радва, че и ГЕРБ е стигнал до тази мярка

Идеята на групата на ГЕРБ за създаване на гаранционен фонд за малкия и средния бизнес в София вероятно ще бъде подкрепена от опозицията от "Демократична България".

"Още миналата седмица предложих, а вчера и "Демократична България" също - държавата да гарантира плащането на главници и лихви по банкови кредити за поне година на засегнатите от кризата фирми и техните служители", коментира Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и общински съветник от "Демократична България".

Държавата, а защо не и Столичната община, е длъжна да реагира с гаранции. Радвам се, че и колегите от други партии мислят по този начин, защото проблемът не е на мнозинство и управляващи, а на всички нас. На съществуването ни като държава, ако щете", посочи той.

Борис Бонев също предлага фонд за подпомагане на бизнеса

Борис Бонев от "Спаси София" обяви в социалните мрежи, че още преди 10 дни е изпратил писмо до Столичния общинския съвет с искане за свикване на председателски съвет, за заравяне на томахавките и спиране на правенето на политически пиар. "За да можем заедно да покажем, че сме способни на обединение в името на някаква кауза. Общината и сега разполага с инструменти, които могат да бъдат адекватно активирани, като Общинския гаранционен фонд за подкрепа на бизнеса, така че да намали негативния ефект на кризата", заяви той.

БСП: Подкрепяме, но ще следим за подбора на фирмите

Милка Христова от БСП и зам.-председател на СОС заяви, че групата на социалистите също ще подкрепи предлагания нов гаранционен инструмент за подкрепа на малкия и средния бизнес в столицата от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

"Но ще настояваме за изработване на специална методика с ясни и прецизни критерии по отношение подбора на малките и средниге предприятия, които ще бъдат подпомагани", уточни тя. Считаме, че водещ трябва да бъде социалният аспект на критериите, в т.ч. запазване на работните места, изплащане на трудови възнаграждения, предметът на дейност да служи за задоволяване на основни потребности на гражданите.

Още на 17 март социалистите са предложили мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение.

Дневник