Олимпийските игри ще бъдат отложени за пръв път в съвременната си история, съобщава Си Ен Ен.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е приел предложението за отлагане с около година заради пандемията от коронавирус. Това заяви министър-председателят на Япония Шиндзо Абе след конферентен разговор с германеца.

По думите на Абе игрите, които бяха планирани за дните от 24 юли до 9 август 2020 г., ще трябва да се проведат най-късно до лятото на следващата година. В момента се очаква официалното обявяване на отлагането, съобщава "Ройтерс".

"Помолихме президента Бах да обмисли отлагане с около година, за да направим възможно спортистите да се състезават в най-добри условия и за да направим събитието безопасно и сигурно за зрителите. Президентът Бах заяви, че е напълно съгласен", каза Абе.

Промяната идва след усилващия се натиск от страна на национални федерации. Най-напред Канада и Австралия обявиха, че няма да изпратят свои спортисти, ако игрите се проведат по график.

Президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе дълго време уверяваха, че е твърде рано да се взима решение за отлагане и подготовката по организацията трябва да продължи. На 23 март Абе за пръв път заговори открито, че ще се разгледа подобна възможност.

В същия ден в обръщение към спортистите Бах заяви, че пълна отмяна на олимпийските игри няма да реши нито един проблем, а отлагането ще доведе до огромни организационни трудности. Посочи също, че се надява, че олимпийският огън ще бъде светлината в края на тунела, през който минава светът в момента.

Япония вече имаше пълна готовност за игрите, като дотук организацията е струвала 12 млрд. долара.

До момента в историята си съвременните олимпийски игри са били отменяни само заради двете световни войни, но никога не са били отлагани.

Дневник