Медицинският експертен съвет към Министерския съвет препоръча масов скрининг (т.е. тестване) на гражданите като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

Създаването на съвета беше обявено от премиера Бойко Борисов в неделя след среща с определения за негов председател проф. Коста Костов - консултант по белодробни болести в Университетска болница “Света Анна” в София.

В България към момента има установени 202 случая на заразени, а трима души починаха. Страната е в извънредно положение от 13 март.

Доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София, който е член на Медицинския съвет, заяви, че сегашната стратегия за изследване само на хора със симптоми на коронавируса, не позволява да се изясни разпространението на епидемията в България.

По-рано през деня Националният оперативен щаб, който ръководи дейностите срещу заразата, обяви, че тестването ще остане ограничено до пациенти с изразени симптоми на коронавируса, болни от бронхопневмония и на медицински персонал. Изследването в тях ще бъде извършвано по досегашния PCR метод, който се смята за единствения сигурен.

”Независимо от мнението на кризисния щаб, трябва да направим промени - бързи тестове на широка нога”, заяви доц. Мангъров. Те ще позволят да се установят контактните лица и ще позволят да се прецени “какво можем да очакваме”.

Мангъров обясни, че предлагат да се правят тестове на всички, намиращи се в контакт с болни, както тези, които вече са го преболедували, така и тези, които са били заразени от болния, но още не са проявили симптоми. И в двата случая, референтният тест PCR, който се прави в момента, дава отрицателни резултати, обясни началникът на детската клиника в Инфекциозната болница.

Медицинският съвет ще предложи и алгоритъм за диагностициране на COVID-19, който ще даде инструкции на лекарите кога и какви тестове да се правят, кога пробите да се повтарят и как да се действа с пациентите при поставяне на диагноза, обясни проф. Радка Аргирова, която също е член на Съвета.

Проф. Коста Костов, който оглавява Съвета, изрази недоверие в прогнозите, че разпространението на епидемията в България се забавя, след обявяването в сряда само на един нов случай, като обясни, че “все още не разполагаме с цялата картина”.

Оспорено беше и изявлението на ръководителя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски от понеделник, че капацитетът на “Пирогов” и на ВМА за прием на нови пациенти е изчерпан. Според Съвета само в София има 900 легла, оборудвани за болни от COVID-19, които “за два дни могат да станат над 2000”.

Фармакологът проф. Георги Монов коментира, че двата маларийни препарата на хининова основа, за които се съобщава, че дават добри резултати при лечение на коронавируса, се използват “от някои страни”, но че “няма утвърдена ефективна терапия за лечение”.

“Двата препарата имат много странични ефекти и са изместени почти навсякъде по света от заместители”, посочи проф. Монов.

Медицинският съвет обяви, че ще консултира правителството само по здравните мерки и няма да участва в планирането и организацията на дейностите по справяне с епидемията. Проф. Костов коментира като “адекватни” мерките, предприети от правителството до момента.

Първите случаи на заразени с коронавирус в България бяха доказани на осми март. Само 5 дни по-късно българското правителство въведе извънредно положение, заедно с ограничителни мерки за движение. Затворени бяха всички магазини с изключение на хранителните, аптеките и бензиностанциите, както и парковете и градинките. Гражданите са насърчавани да работят от вкъщи. Обявена е ваканция на училищата и университетите.

Всичики държави в Европа, както и много държави по света въведаха подобни рестриктивни мерки, за да ограничат разпространението на заразата.

Кой членува в Медицинския съвет

    проф. Коста Костов - консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”;
    проф. Радка Аргирова - вирусолог в болница “Токуда”;
    проф. Галина Кирова - образна диагностика, “Токуда”;
    проф. Севалина Поповска - Мединцински университет-Плевен;
    aдвокат Мария Петрова - медицинско право;
    доктор Цветеслава Гълъбова - психиатър, болница “Иван Рилски”, Нови Искър;
    доц. Атанас Мангъров - Детска клиника в Инфекциозна болница;
    доц. Васил Велчев - кардиолог, УМБАЛ “Света Анна”;
    доц. Любомир Киров - общопрактикуващ лекар;
    проф. Георги Момеков - фармаколог;
    доктор Валентин Павлов - зам.-председател на Българския съюз по дентална медицина;
    проф. Николай Младенов - анестезиолог, “Токуда”;
    доц. Росен Калпачки - невролог, болница "Св. Анна";
    доктор Александър Семедчиев - пулмолог, Медицински университет;
    Константин Вълков - журналист, “Дарик радио”

svobodnaevropa.bg