Предприемаме мерки срещу коронавируса с убеждението, че всеки - като се замисли и гледа какво правят по света - ще ги приеме, защото ги приемат и там. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов в изявление, с което даде да се разбере, че е не приема противопоставянето на мерките или опитите да бъдат заобиколени. Брифингът, насрочен с анонса за нови икономически мерки на кабинета, започна с пространно изложение на министър-председателя, в което той многократно подчерта, че в други европейски държави има също множество ограничения - икономически и на права, които са сходни на тези в България и се приемат като единствен начин да се опази животът на хората и икономическите сили на държавите.

Самосъзнанието, дисциплината и самоконтролът на нацията е важен в момента - винаги можеш да заобиколиш контролно-пропускателните пунктове, но нали ще се заразиш, обърна се към медиите Борисов и призова отново всички ограничения да се спазват, за да се гарантира здравето на всички.

Премиерът анонсира поредица мерки, които утре правителството ще гласува: отпускане на половин милиард лева за допълнителното възнаграждение на всички медици, полицейски служители и военни, които са на първа линия на борбата с вируса; 4.5 млрд. лв за подпомагане на бизнеса за осигуряване на заетостта при принудителното спиране на работа; около 200 млн.лв за възможности на безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на хора без работа, но със запазени правоотношения с работодателя и над 1 млрд лв за изплащане на 60% от заплатите на работниците, които остават принудително вкъщи.

Дневник