Животно, подобно на червей и придвижвало се по морското дъно преди 555 млн. години, може да помогне да се проследи еволюцията на голяма част от животинското царство, разказва Би Би Си.

Ikaria wariootia се смята за най-ранния познат пример за двустранно симетрично животно - организъм с ясно оформени предни и задни краища (части) и горна и долна страна. Приличащото на червей животно е с размер на зрънце ориз, с храносмилателни отверстия и в предния, и в задния си край, описва материал в научното списание PNAS, издавано от Националната академия на науките на САЩ.

Учените смятат, че двустранната симетрия може да е била ключов момент в развитието на животинския свят, давайки на организмите възможност да се движат с посока, и обикновен, но успешно работещ начин да бъдат организирани телата им. Червеите, повечето видове насекоми, динозаврите и хората също са двустранно симетрични.

Ikaria wariootia живее по времето, когато се появяват многоклетъчните организми. Животното е с размер между 2 и 7 мм, широко 1-2.5 мм. Вероятно прекарва по-голямата част от времето си, като рови в пясъка на дъното на морето, в търсене на всякаква органична материя, която може да погълне.

Американски изследователи са открили този организъм с високотехнологично оборудване, придобито с грант от космическата агенция НАСА и показало вкаменелости с общо 118 тела на Ikaria. Останките са били свързани с хиляди малки браздички, намерени в Южна Австралия, за които тогава не е било известно, че са вкаменелости на животни.

Дневник