Международни доставчици ще са готови да предоставят лични защитни предпазни средства срещу COVID-19 в рамките на две седмици след инициативата на Европейската комисия за съвместно възлагане на обществени поръчки, съобщи институцията във вторник (24 март), предаде EURACTIV.

"Навсякъде по света в момента има огромна нужда от защитно облекло и медицинско оборудване. Поради това смятаме за успех, че Съвместната европейска инициатива за обществени поръчки бе в състояние да осигури конкретни оферти от световния пазар в значителен мащаб във възможно най-кратък срок", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за по-голямата част от оборудването беше обявена преди една седмица - на 17 март, а поканата за представяне на оферти за маски беше отправена на 28 февруари.

За всеки отделен поискан артикул производителите представиха оферти, които покриха, а в някои случаи дори надвишиха количествата, поискани от държавите членки, които взеха участие в обществените поръчки, се посочва в съобщение на ЕК.

Съвместното възлагане на обществени поръчки обхваща маски от тип 2 и 3, ръкавици, очила, предпазни шлемове, хирургични маски и гащеризони.

"Осигуреното оборудване скоро ще донесе значително облекчение в Италия, Испания и в още 23 държави членки. Сега е ред на държавите членки бързо да подпишат необходимите договори", посочи Фон дер Лайен.

Оборудването следва да е на разположение две седмици след като държавите членки подпишат договорите с оферентите - нещо, което те трябва да направят много бързо, отбелязва еврокомисията.

"Това показва, че от членството в ЕС има полза", подчерта Фон дер Лайен.

"Нашият приоритет е да гарантираме, че онези, които денонощно работят, за да ни предпазват и да спасяват човешки живот - нашите здравни специалисти - имат необходимото оборудване за защитата си", заяви Стела Кириакиду, еврокомисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

"Офертите, които получихме, отговарят положително на търсенето от страна на държавите членки на животоспасяващо оборудване като маски, ръкавици и гащеризони. Тези основни материали скоро ще бъде доставени на нуждаещите се. Като се обединим, ще излезем победители в тази битка", допълни тя.

Еврокомисарят Тиери Бретон, отговарящ за вътрешния пазар и промишлеността, заяви: "Настоящото възлагане на обществена поръчка показва силата на съвместната съгласувана работа. То позволява на държавите членки да обединят силите си при купуването на медицински материали. Същевременно продължаваме да работим с промишлеността за увеличаване на производството и активизиране на алтернативните начини за производство на необходимото ни оборудване. Комисията ще продължи да подкрепя колективните усилия на промишлеността и да работи с държавите членки, така че материалите да достигнат до най-спешно нуждаещите се."

Европейската комисия не каза кои компании са участвали в поръчката или къде и каква част от материалите ще бъдат предоставени на участващите 25 държави членки, като посочи, че процесът все още не е завършен, отбелязва EURACTIV.

Подобни усилия се полагат също за обдишващи апарати и тестови комплекти, но процедурата все още тече и предложенията ще пристигнат до края на седмицата и до края на месеца съответно, казаха служители от ЕС.

Преди началото на обществената поръчка еврокомисията обяви, че за износа на защитно оборудване извън ЕС ще е необходимо разрешение в продължение на поне шест седмици.

България също участва в обществената поръчка на ЕС за медицински маски и облекла, се разбра от съобщение на правителствената информационна служба за разговор между премиера Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен.

В него министър-председателят е уточнил, че страната е подала документи и участва в съвместната обществена поръчка на ЕК за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване.

Миналата седмица Европейската комисия обяви, че създава стратегически резерв от медицинско оборудване, като например респиратори и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19.

Дневник