Комисията по граждански свободи на Европейския парламент подчерта, че всяка извънредна мярка, приета от унгарското правителство в отговор на пандемията, трябва да зачита основополагащите ценности на ЕС, предаде пресслужбата на институцията.

След последните развития в Унгария, при които правителството се опитва да разшири изпълнителната си власт, за да управлява с укази, докато страната остава в "състояние на опасност", Хуан Фернандо Лопес Агилар (Социалисти и демократи, Испания) направи изявление в качеството си на председател на комисията по граждански свободи на ЕП.

"От името на комисията по граждански свободи бих искал да изразя загрижеността си относно намерението на Държавното събрание на Унгария да гласува за разширяване на "състоянието на опасност" в държавата и свързаните с това промени в Наказателния кодекс. Наясно сме, че държавите членки са отговорни да предприемат защитни мерки в тези трудни времена, но те винаги трябва да гарантират защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи.

В този контекст бихме призовали Комисията да направи оценка дали предложеният законопроект съответства на ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, и да напомни на държавите членки за тяхната отговорност за спазването и защитата на тези общи ценности".

Унгарското правителство внесе законопроект в понеделник, 23 март, който, ако бъде приет, ще разреши на изпълнителната власт да управлява с укази. Въпреки че унгарският законодателен орган не одобри предложението, управляващият съюз на между "Фидес" и Християндемократическа народна партия все още може да прокара законопроекта през парламента следващия вторник, използвайки своето мнозинство от две трети.

По-рано тази седмица в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария, говорител на Европейската комисия подчерта, че всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима.

Дневник