Депутатът от ВМРО Милен Михов се е отказал от идеята си всички военнослужещи и цивилни, които бъдат командировани за обучение в чужбина, свързано със закупуването на нова техника, въоръжение или оборудване, да бъдат длъжни да служат поне седем години, в противен случай да възстановят част от разходите. Това се вижда от предложените за гласуване на второ четене текстове за промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Михов внесе предложението си между първо и второ четене на промените в закона, подготвени от Министерството на отбраната. Те засягат вдигането на възрастта за постъпване в армията до 40 години и даване на възможност да се служи и след навършване на години за пенсия.

Първите засегнати от 7-годишната клауза за задължителна служба щяха да бъдат обучените пилоти и техници, които да летят и обслужват закупените през миналата година осем самолета F-16 за 1.2 млрд. лева. В аргументацията на предложението се посочваше, че за обученията се дават сериозни суми и това е своеобразна защита на инвестицията, направена от държавата.

Преди година институтът "РАНД корпорейшън" изчисли, че през 2018 г. базовото обучение на един пилот за F-16 струва малко над 5.6 млн. долара. В началото на годината започна теоретичното обучение в България на бъдещите пилоти на F-16. Предстои успешно завършилите тази част да бъдат изпратени в САЩ.

Дневник