Варна стана третият български град, в които армията тренира оборудване на военнополева болница. Работата е започнала вчера в Двореца на културата и спорта, а всичко трябва да е готово до 26 март, съобщи пресцентърът на Военноморските сили.

До момента военнополеви болници бяха изградени в София в зала "Арена Армеец" през миналата седмица и в Пловдив в зала "Колодрум" вчера. Плановете са такава тренировка да има и в Русе.

Все още няма пълна яснота за какво биха се използвали подобни лазарети при нужда. При първата тренировка беше съобщено, че в тях ще се настаняват хора, които трябва да са под карантина, заради подозрения че са носителите на коронавируса. Вчера пък се разбра, че се допуска и лечение на болни, които са в до средно тежко състояние. За болницата във Варна се казва, че е "предназначена за болнично наблюдение на значителен брой хора"."Дневник" изпрати уточняващи въпроси по темата до пресцентъра на Министерството на отбраната, но отговор още няма.

В тренировката във Варна участват части на Военноморските сили, които се координират с Националния оперативен щаб министерство на отбраната, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и областна администрация на Варна.

От страна на ВМС участват 91 военнослужещи пет камиона и два микробуса. От държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" от градовете Търговище и Силистра са предоставени 300 легла с цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеяла, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами.

Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота. В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи на гражданите.

300 места имаше и в оборудваната в Пловдив болница, докато в София леглата бяха 500. България е в извънредно положение заради коронавируса от 13 март. Доказано заразените до момента са 220, по данни от неделя над 7000 са под карантина.

В понеделник Националният оперативен щаб обяви, че предвидените легла за настаняване на болни със симптоми във Военомедицинска академия и "Пирогов" са на привършване и предложи на Министерството на здравеопазването да издаде заповед всяка една болница, независимо от вида на собствеността, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавируса, оборудвани с реанимационни легла.

Дневник