Прокуратурата в Истанбул повдигна обвинения на 20 саудитци за убийството на саудитеца Джамал Хашокжи. Сред тях е бившият заместник-ръководител на саудитското разузнаване и бивш съветник в кралското семейство, предаде "Ройтерс".

Джамал Хашокжи, също бивш съветник на властите в Рияд, а по-късно техен непримирим критик, журналист и колумнист в изгнание, е убит през октомври 2018 г., след влизането си в саудитското консулство в Истанбул.

Според прокуратурата бившият заместник-ръководител на разузнаването Ахмед ал Асири и известният бивш съветник Сауд ал Кахтани са "подстрекали към предумишлено убийство с чудовищно намерение", а другите 18 са отговорни, че са извършили убийството.

Това обвинение, подготвено от турските власти, се базира на записи от разговори по мобилни телефони на заподозрените, данни за влизането и излизането им от Турция и придъствието им в консулството, показания на свидетели и анализ на телефона, лаптопа и iPad-а на Хашокжи, цитира "Ройтерс" прокуратурата.

Министерството за медиите в Саудитска Арабия е отказало коментар на агенцията. През декември саудитски съд осъди петима души на смърт и изпрати трима в затвора заради убийството, макар прокурор в Рияд да изключва връзка на Ал Кахтани и Ал Асири с убийството. Двамата обаче бяха уволнени, а Асири отиде на съд, но бе освободен поради липса на доказателства.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман бе свързан от някои западни правителства и от Централното разузнавателно управление на САЩ с убийството, намеци за неговото участие като поръчител дойдоха и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Мохамед бин Салман отрича да е знаел, че се готви подобно нещо. След като обаче личната му репутация и тази на кралството му пострада в момент, когато той полага усилия да го модернизира, принцът заяви, че се чувства отговорен, тъй като се е случило, докато той е бил на власт.

Турция от години е критик на Саудитска Арабия, но блокадата на Катар, наложена от другите страни в Залива, и впоследствие убийството на Хашокжи на турска територия нажежиха напрежението между Анкара и Рияд.

Дневник