Над седем милиона лева. Толкова са загубите на независимия културен сектор от спрените събития до юни 2020 година. Ако забраните останат до края на годината, сумата ще е над 16 млн. лева.

Загубите били изчислени, след като инициативна група* е събрала данни от 500 независими културни организации и артисти от цялата страна. Това е един от първите сектори в България, който се опитва да изчисли конкретно какви са щетите от забраната на събития. Резултатите ще бъдат представени и на среща с министъра на културата Боил Банов в петък (27 март), когато е международният ден на театъра.

В проучването са изследвани финансови загуби (от събития, от спонсори, от подкрепа през фондове, от дарители) до загуба на публика, партньори и служители. Независимите творци са обсъдили и какви мерки биха помогнали най-силно на сектора.

Идеите: социален фонд и структурен фонд

Те предлагат създаването на два фонда. Единият (социален), който да подпомогне независимите артисти, които в момента вече са без доходи (те работят на свободна практика и по проекти и при отменянето на събитията - остават без хонорари). "Те са най-ощетената група, която вече е затруднена да посреща дори битовите си нужди", казват от организациите, поели инициативата да търсят решение и помощ за преминаване през кризата.

Другият фонд (наречен структурен) е за подкрепа на самите независими културни организации (не са част от държавни или общински културни инсттуции). Всички изпитват тежки затруднения, а някои от тях са застрашени от изчезване, пише в писмо, изпратено в началото на тази седмица до министър Банов, както и до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Парламента Цвета Караянчева и еврокомисаря Мария Габриел. То е подписано от над 1000 творци.

Според организациите двете им предложения могат да бъдат финансирани чрез европейските фондове, предвидени за кризисната ситуация. Според тях мерките не трябва да влияят на вече разпределения по друг начин бюджет на министерство на културата и да отнемат от други събития и програми, защото това ще нанесе непоправими щети за целия сектор.

През миналата седмица, независимите творци изпратиха първо писмо до Банов и други министри, както и до сдружението на общините за проблемите, които започват в техния сектор.

Министерството обещава рещения

От министерство на културата тогава отговориха на въпроси на "Дневник", че министърът обсъжда проблемите и че ръководството на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" също се е включило в търсенето на решения.

"Предложенията на организаторите на отменени културни прояви се разглеждат и със сигурност ще се избере най-полезното, защото има добра воля за това", казаха в отговор от ведомството като подчертаха, че разговорите по темата са започнали преди изпращането на писмото.

Стотици сценични изяви бяха отменени или отложени за месеците март, април и май. Малко от тях са обявили дати през есента, а други въобще няма да се проведат, защото календарите в индустрията се правят поне година напред. А голяма част от заетите в културните индустрии работят без трудов договор и на проектен принцип. За част от тях отмяната на събития означава не само загуба на доход, но загуба на финансирането на проектите, защото част или всички разходи вече са били направени.

"Културата е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на националния културен пейзаж, каквито дори не можем да си представим", написаха преди седмица в първото писмо независимите творци.

* В инициативната група, създала проучването, участват представители на организациите:
АСТ Асоциация за свободен театър
Арт Фест
Българска музикална асоциация
Derida Dance Center
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни
Театрална компания МОМО
Фондация "Арт Офис
Фондация "Арт Линк"
Фондация "Брейн Стор Проджект"
Фондация "ЕДНО за култура и изкуства
Фондация "За Родопите"
Фондация "Информбюро
Фондация "Театър Корсар"
Фондация "Театър в куфар"

Дневник