Руският президент Владимир Путин поиска да се отложи за "по-късна" дата гласуването за конституционните промени, насрочено за 22 април, заради коронавируса, известен като COVID-19. Отлагането е "за по-късна дата", която ще се реши в зависимост от ситуацията и в консултация с лекари.

Освен това седмицата от 30 март до 5 април ще е неработна, а жителите се молят да останат по домовете си, но банки, магазини, аптеки и болници остават отворени. Държавата ще гарантира, че няма да има промяна в заплатите заради допълнителните 5 почивни дни. "Сега за нас е приоритет да предотвратим опасността от бързо разпространение на вируса," и да бъдат опазени "здравето, животът и сигурността на хората", каза той в телевизионно обръщение, излъчено преди малко.

Допреди седмица Путин настояваше, че всенародното допитване за конституционните промени, които зануляват досегашните му мандати и дават възможност да се кандидатира отново през 2024 г. (с възможност да е държавен глава до 2036-а), трябва да се случи по план - на 22 април.

Тъкмо по това време европейските страни вече въвеждаха сериозни ограничения на движението и събирането на хора заради коронавируса, вече заразил стотици и в самата Русия. За Путин решението бе гласуването все пак да се проведе в "епидемиологична обстановка", но той все пак не изключи напълно отлагане.

"Обективно невъзможно" е да блокираме проникването на вируса в страната си, но може да се спре разпространението му и "всички ресурси" ще бъдат впрегнати в това, каза Путин. Той поръча на руските лекари и медицински работници да внимават особено много с предпазването на възрастните и особено уязвимите.

Дневник