Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че организацията е готова да реформира световния футбол, като направи стъпка назад след пандемията от коронавирус. Сред обсъжданите вариянти е промяна във формата на първенствата и турнирите.

Почти всички футболни шампионати по света са спрени, като те няма да започнат поне до май. Това вероятно ще доведе до промени и сгъстяване на календара, като ФИФА разглежда варианти за съживяването на футбола.

"Вероятно можем да реформираме световния футбол, като направим крачка назад. Например с различни формати. По-малко турнири, но по-интересни. Може би и по-малко отбори, но по-балансирани като сила. По-малко мачове, за да защитим на здравето на играчите, но в по-конкурентна среда", каза Инфантино през "Газета дело спорт".

Президентът на ФИФА, която дари 10 милиона долара на Световната здравна организация за борба с вируса, уточни, че тепърва предстои да се правят оценки за състоянието на бизнеса, но в момента най-важно е здравето на хората. Инфантино призова за обединение, за да може "всички заедно да спасим футбола от криза, която рискува да бъде необратима".

"Необходима е оценка на икономическото въздействие в глобален мащаб. Към този момент е трудно да се каже кога ще се върнем към нормалното провеждане на мачовете", допълни Инфантино.

Дневник