Две обвинения са повдигнати на икономиста Владимир Каролев, съобщи БНТ. Той ще отговаря за нарушаване на карантината и подвеждащи публикации в социалните мрежи за коронавируса. Законът предвижда затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.
 

Икономистът е с наложена гаранция от 50 хиляди лева.

Владимир Каролев бе задържан във вторник, след като държавното обвинение се самосезирало по негова публикация в социалните мрежи.

Каролев трябваше да е под домашна карантина в София, тъй като малко преди обявяването на извънредното положение на 13 март, се е върнал от Великобритания. След като се върнал сам си подписал декларация и се командировал в Разлог. Заминаването му не е било неотложно, смятат от прокуратурата.

Във вторник е направен опит за призоваване на финансиста на адресите му в София, но не е открит там. Служител на СДВР се е свързал с него по мобилния телефон и е установил, че Каролев е в Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това е и причината да бъде задържан. Декларацията и обстоятелствата около нея се проверяват от разследващите.

От Софийска районна прокуратура напомнят, че Владимир Каролев е публична личност, бивш столичен общински съветник, а като такъв трябва да дава пример за спазване на препоръките, издадени от здравните власти. Още по-укоримо е, че чрез социалните мрежи Каролев целенасочено е демонстрирал начина, по който е напуснал столицата, отбелязват от държавното обвинение.

След като е задържан, Каролев обяснил, че пътува за  "консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите".

От държавното обвинение заявиха, че комплексът си има действащ управител, който да свърши това.

От прокуратурата посочват и публикациите на Каролев в социалните мрежи, от които ставало ясно, че финансистът е излизал от хотелския комплекс и е демонстрирал незачитане на правилата и мерките, които са издадени срещу разпространението на коронавируса.

Според държавното обвинение с изказванията си той е поставил под съмнение мерките срещу COVID-19.

Дир.бг