Само един нов случай на коронавирус е регистриран през нощта в страната. Пациентът, който е от София, не е настанен в болница.  Това съобщи на сутрешния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.
 

Така общият брой на заразените с Covid-19 в България става 243.

"Ще предложим на здравния министър да продължи мерките, които изтичат утре, до 12 април. В пълен обем. Ще препоръчаме обаче да отпадне поименното изреждане на страните, от които трябва да се карантинират пристигнали. Да бъде за всеки един, който пристига в България, включително и за чужденците, задължителна 14-дневна карантина. И да удостоверят къде ще прекарат тази карантина", допълни проф. Мутафчийски.

Попитан възможно ли е да няма пик на болестта, той заяви, че и на него много му се иска да е така, но експертите казват "няма шанс".

"Има 8 души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но все още не са се изчистили от вируса. Четирима пациенти в "Пирогов" са в тежко състояние, интубирани. Единият е в критично. Възможно е да има лош изход от лечението му. Във ВМА има двама болни на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението", каза още шефът на Националния оперативен щаб.

По думите му, маски категорично трябва да носят болните, за да не разпростряват аерозол, в който има вируси. От здравите хора - задължително се носят маски от медицинските лица, които се грижат за заразени с коронавирус.

"За останалите - могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени на 100 процента. Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, е задължително да носят маска", допълни проф. Мутафчийски.

Дир.бг