През последните 24 часа на територията на областната дирекция при извършени от полицейски служители проверки на жители, поставени под карантина са установени четирима, които не я спазват, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР. Досега случаите са общо 16., като всички ги грози затвори и глоба. 

При обход в Нови пазар полицейски служители забелязали 74-годишен мъж, който се движи пеша. При извършена проверка станало ясно, че е поставен под карантина, но я нарушава. Друг 58-годишен мъж също е установен от полицейски служители на Нови пазар, че не спазва наложената му 14-дневна карантина.

28-годишен мъж, поставен под карантина бил засечен от полицейски служители на изграден контролно-пропускателен пункт на бул. “Ришки проход“ в Шумен. Той пътувал в лек автомобил.  При проверка на поставени под карантина униформени от РУ - Каолиново установили, че 26-годишна, която се завърнала от страна с усложнена епидемиологична обстановка не е на посочения от нея адрес.

По случаите са започнали са проверки за извършени престъпление по чл. 355 ал. 2 от НК. Законът предвижда 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.  Материалите по всички случаи  ще се докладват на РП- Шумен.

От полицията напомнят, че карантинният период, поставен на хора, които са се завърнали от страни с усложнена епидемиологична обстановка трябва да се спазва. Не трябва да се напуска обитаваното от лицето жилище, независимо, че няма симптоматика и се чувства добре. „Молим гражданите да бъдат изключително отговорни и да спазват указанията и инструкциите на здравните власти. Нека бъдем отговорни за нашето и здравето на нашите близки. Напомняме, че неспазването на наложената карантина е престъпление и гражданите носят наказателна отговорност“, допълниха от полицията.

ШУМ.БГ