До един два дни ще има решение за отлагане на плащането на кредитите по време на извънредното положение, обяви премиерът Бойко Борисов. "В рамките на 1-2 дни търговските банки, но нека те да си кажат, ще имаме решение по кредитите", каза той.

"Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а сега той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона осигуровки. Жизнено важно е фирмите не само да работят, а и тези, които работят, да си плащат данъците, за да можем да компенсираме тези, които не могат да работят в момента, например хората от туристическия бранш", добави Борисов, който е на българо-турската граница заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, за да инспектира подготовката на нов буферен паркинг за тирове на бившето военно летище "Узунджово".

Паркинг за тирове на границата с Турция

Бивше военно летище край Хасково ще бъде пригодено за паркинг на тирове, защото много от тях не се допускат в Турция, властите там искат 14-дневна карантина за тях, която те карат на границата. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. До утре буферният паркинг трябва да заработи, очаква се да се мотира осветлеие, да се поставят химически тоалетни, както и временни павилиони за храна. Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на по границата.

Маринов обяви, че е говорил с министъра на вътрешните работи на Турция по два въпроса - за пропускането на тировете и българките шофьори да могат да се приберат, защото са под 14-дневна карантина. "Тировете днес вече трябва да се върнат, а има и значително подобрение на пропускателната способност", отчете той.

"От вчера сме провели над 50 разговора с турските ни партньори. Една част от проблема вече се решава. Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем на нашите външни граници да спираме тировете. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-голямо КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция", заяви Борисов. Той съобщи още, че довечера по време на заседанието на Европейския съвет ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия Изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към Турция.

Опашката от тирове на границата е дълга 25 километра, но намалява постоянно, каза Маринов. За изтеклото денонощие в България са влезли 3000 тира, от които 1200 в момента чакат на пункта "Капитан Андреево". Обработените тирове на изход в посока Турция са три пъти повече. "Преди да се вземат мерките на пункта са се обработвали около 350 до 400 камиона. За изтеклото денонощие са обработени 1100 само на "Капитан Андреево". Общо с "Лесово" са обработени 1230 камиона", добави той.

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев със своя заповед забрани влизането в страната на пътуващи за Турция камиони от 67 държави от цял свят. Няколко часа по-късно отмени заповедта. Ред да влязат в Турция чакаха 1200 камиона, след като Турция въведе редица ограничения за много шофьори от европейски страни, които трябва да минат през 2 седмици карантина в България.

Дневник