От 1 април цената на природния газ може да бъде намалена с повече от предвидените 40.49%, защото през последните 20 дни има голям спад на цените на петрола, мазута и газьола. Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който участва в открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с новите цени, цитиран от "Капитал".

Павлов декларира готовност, че ако КЕВР счете за нужно, общественият доставчик може да внесе актуална информация към края на месеца. "Това със сигурност означава допълнително намаление", увери Павлов, а председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди, че тази информация ще бъде изискана.

В момента разглежданата цена на природния газ е 26.21 лв./мВтч без ДДС без такси за пренос и достъп, като в сравнение с първото тримесечие е по-ниска със 17.83 лв./мВтч. Новите цени трябва да бъдат одобрени до края на март, за да влязат в сила на 1 април.

Цената на газа вече ще се определя месец за месец, а не както досега - на тримесечие. "Ако продъжи ценообразуването на три месеца разликата в цената може да бъде между 30 и 50%, от което няма интерес нито "Булгаргаз", нито потребителите да се получават такива фрапиращи разлики", каза още Павлов.

Рязкото поевтиняване е резултат от договорените от "Булгаргаз" и руската "Газпром експорт" по-ниски цени на природния газ, доставян в България. Тъй като топлофикациите работят главно на природен газ, благодарение на това пада и цената на парното и топлата вода.

Дневник