Българското първенство по баскетбол ще премине в електронен вариант в опит да се адаптира към ситуацията с коронавируса. Отборите ще се "завърнат" в онлайн турнир през април и май, като надпреварата ще бъде базирана на играта NBA 2K20 на игровата конзола Playstation4.

Специалната версия ще позволи на всички състезатели да играят с български тимове. Участието ще бъде безплатно, а записването ще става през регистрационна форма на сайта на федерацията, която ще бъде активна най-късно в петък.

Платформата ще позволява провеждане на първенство в до 16 групи, като всяка от тях ще съдържа по 32 отбора, обявиха от федерацията.

"Планираме в играта да са представени всички отбори от НБЛ и А група. Възможно е всички състави да бъдат визуализирани с оригинални екипи и всички реклами върху тях. Рекламните пана от залите също може да бъдат пренесени в играта. Така в голяма степен ще помогнем на клубовете да компенсират корпоративните си партньори в условията на прекъснат реален шампионат", заяви Виктор Кирков, собственик на "Спортс Мениджмънт България".

Наскоро консултантската компания и федерацията подписаха договор за партньорство по изпълнение на програмата за развитие на спорта до 2023 г. Кирков допълни, че води разговори с национална телевизия, която да излъчва на живо най-интересните мачове от турнира.

Програмата на онлайн надпреварата предстои да бъде изготвена, като двубоите ще започват в 19 ч. Всеки от виртуалните отбори ще бъде управляван от един реален състезател, а всички баскетболисти в играта ще бъдат с изравнена сила.

Дневник