Столичната община да увеличи средствата в новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата, за сметка на намаляване на заплатите на общинарите в надзорните и управителни органи на три общински структури. Това предлагат общинските съветници от групата на "Демократична България" в доклад до Столичния общински съвет.

Предвижда се Гаранционният фонд да разполага с 1 милион лева, които според съветниците от "Демократична България" няма да бъдат достатъчни в сегашната кризисна ситуация. Те изтъкват, че в надзорните органи на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия и Специализирания общински приватизационен фонд участват общо 27 общински съветници. Те получават месечни възнаграждения в размер 3-кратен на средната брутна заплата за персонала от администрацията на Столичната община.

"Предлагаме месечните възнаграждения на членовете в посочените съвети да бъдат намалени и да бъдат определени в размер на една месечна минимална работна заплата в страната", се казва в доклада до СОС. Общинарите от "Демократична България" изтъкват, че по този начин ще се осигури финансов ресурс в размер от над 1 милион лева годишно, който може да бъде насочен към новосъздаващия се Гаранционен фонд.

"Когато стотици хиляди граждани на София имат проблем с работата и училището, за администрацията е задължително да прояви солидарност", коментира пред "Дневник" общинският съветник Владислав Панев.

Общинските съветници предлагат също Гаранционният фонд да бъде насочен и към самоосигуряващите се хора, така че от подкрепа да се ползват и хората със свободни професии. "Считаме, че в настоящата криза подобна стъпка би била израз на солидарност с гражданите на нашата община", мотивират се те.

Наред с това от "Демократична България" призовават кмета Йорданка Фандъкова да предприеме всички възможни действия за орязване на излишните разходи.

Дневник